Sport
MAX

John Feskens: 'Willem II is familie'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. John Feskens: 'Willem II is familie'

Hoewel hij tegenwoordig als videoanalist bij PSV werkt is John Feskens in hart en nieren een Willem II-er. Het doet 'mister Willem II' dan ook pijn om te zien dat zijn oude club nu tegen degradatie vecht. Toch is Feskens ervan overtuigt dat Willem II in de Eredivisie blijft. "Al zullen ze daar wel nacompetitie voor nodig hebben denk ik."

Video niet beschikbaar

Dat zei Feskens zondag op De Perstribune van MAX. D'n Beitel, zoals z'n andere bijnaam luidt, speelde meer dan 400 wedstrijden voor Willem II. De club voelt dan ook als familie voor hem.

Ontslag trainer is paniekvoetbal

Vorig jaar haalde Willem II onder leiding van trainer Adrie Koster nog Europees voetbal. Dit jaar vecht het team, met bijna dezelfde spelers, tegen degradatie. Zelf heeft Feskens ook vaak tegen degradatie gestreden met Willem II. "De druk wordt enorm hoog. De mentale weerbaarheid is daarin belangrijk, maar ook moeilijk. De neiging is er dat je naar elkaar gaat wijzen, maar dat moet je juist niet doen. Je moet elkaar helpen.” De moeilijke situatie van de club kostte trainer Adrie Koster de kop. Dat begrijpt Feskens niet. "Het ontslaan van een coach is toch vaak paniekvoetbal. Je kunt beter zoals Emmen doet vasthouden aan wat je al hebt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Analist bij PSV

Tegenwoordig is John Feskens videoanalist bij PSV. Hij analyseert tegenstanders. Dat doet hij door corona vooral met beelden. "Elk weekend kunnen we elke wedstrijd downloaden en die krijgen we zo te zien dat we alle linies tegelijk zien. Dat is belangrijk. Je wilt zien wat de verdedigende linie van je tegenstander bijvoorbeeld doet als het team aanvalt." Feskens maakt compilaties die hij dan aan PSV-trainer Roger Schmidt laat zien. “Je zoekt naar de patronen in het spel. Kijkt naar de opbouw, de verdediging. Dat leg ik dan voor aan de technische staf.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NAC

Zelf speelde Feskens dus meer dan 400 wedstrijden voor Willem II, maar daarna ging hij nog enkele jaren naar aartsrivaal NAC. Daarover zegt Feskens nu: “Ik ging naar NAC omdat de vooruitzichten daar beter waren, maar ironisch genoeg degradeerde NAC en haalde Willem II Europees voetbal.” Na zijn loopbaan keerde Feskens terug bij zijn Willem II waar hij assistent-trainer en later ook nog tijdelijk hoofdtrainer werd.

De Perstribune: John Feskens

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie