Sport

Alaphilippe juicht te vroeg, Roglič wint Luik-Bastenaken-Luik

NOS
foto: NOS/Getty Imagesfoto: NOS/Getty Images
  1. Nieuwschevron right
  2. Alaphilippe juicht te vroeg, Roglič wint Luik-Bastenaken-Luik

Primož Roglič mag voor het eerst een klassieker op zijn erelijst bijschrijven. De kopman van Jumbo-Visma won Luik-Bastenaken-Luik nadat hij wereldkampioen Julian Alaphilippe in gewonnen positie passeerde.

Van de vroege vluchters in La Doyenne bleef Michael Schär het langst over. Hij werd op 37 kilometer van de streep teruggehaald, bij het begin van de Col de la Redoute. Het peloton had toen al de gevreesde Wanne en Stockeu beklommen. In de afdaling van een van de vele klimmetjes kwam Greg van Avermaet ten val. De Belgische klassiekercoureur moet vrezen voor een gebroken schouder. Ook Adam Yates was bij de valpartij betrokken.

Mannen in vorm op kop

Julian Alaphilippe reed op veertien kilometer van de streep weg. De Franse wereldkampioen hoopte hetzelfde kunststukje te laten zien als vorige week in Imola. Dit keer mocht hij niet solo weg. Alaphilippe kreeg de andere man in vorm, Marc Hirschi, met zich mee. De man van Sunweb won afgelopen woensdag de Waalse Pijl. Ook Tourwinnaar Tadej Pogačar, Primož Roglič en Michał Kwiatkowski sloten aan. Tom Dumoulin was niet goed genoeg om te volgen.

Vloek van de regenboogtrui?

De vijf man reden eerst kop over kop om weg te blijven van onder andere Mathieu van der Poel. Hij zette zich op kop van het tweede groepje. Na een tijdje werd voorin slag om slinger gedemarreerd. Geen van vijven kwam weg. Wel werd Kwiatkowski losgereden. In dalende lijn was het spannend of Van der Poel nog terugkwam. Matej Mohorič kreeg toestemming om solo naar de koplopers toe te rijden. De Sloveen van Bahrain-Merida ging de sprint aan. Vervolgens kwam Alaphilippe erover heen. Terwijl de Fransman zijn armen al omhoog stak, kwam Roglič met zijn voorwiel nog voor de fiets van Alaphilippe over de finishlijn. Hirschi werd uiteindelijk tweede, want Alaphilippe werd teruggezet naar de vijfde plaats. De declassering was vanwege een gevaarlijke manoeuvre ten opzichte van Hirschi.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie