Sport
MAX

Mirjam Pol deed 10 keer mee aan Dakar Rally: 'Het is een uitdaging'

foto: S. Weghorstfoto: S. Weghorst
  1. Nieuwschevron right
  2. Mirjam Pol deed 10 keer mee aan Dakar Rally: 'Het is een uitdaging'

Mirjam Pol reed de afgelopen weken voor de tiende keer op haar motor de Dakar Rally, dit keer in Saoedi-Arabië. Ze vertelt over haar avonturen daar in Villa VdB.

Pol komt uit een echte motorcrossfamilie en de liefde voor de sport is op haar overgedragen: "Op mijn vierde kreeg ik mijn eerste motortje." Per etappe leggen kandidaten zo’n 600 kilometer af op de motor. De langste etappe is iets meer dan 900 kilometer.

De Rally kent vele uitvallers en zelfs twee teamgenoten van Pol overleven de tocht niet.

Grote onderschatting tijdens de tocht zijn de duinen in de woestijn: "Met de zon recht boven je of achter je, zie je weinig schaduw. Je wordt een soort sneeuwblind en daarom kun je kuilen soms niet goed zien. Dan moet je heel geconcentreerd rijden. Als ik het niet goed zie, rijd ik niet plankgas een duin omhoog. Dan ga ik eerst rustig omhoog, want er kunnen kuilen zitten van drie meter diep", aldus Pol.

Quote

Op mijn vierde kreeg ik mijn eerste motortje

Mirjam Pol

Pol staat ook bekend als de bikkel van Borne, zelf reed Pol de rally negen keer uit. Haar tactiek tijdens het rijden van de rally is als volgt: "Ik ben heel constant, niet per se een uitblinker. Ik rijd heel geconcentreerd, daarom zie ik soms ook bijna niks van de omgeving. Ik neem geen overbodige risico’s en ik kan de rust bewaren als ik bijvoorbeeld verdwaald ben."

Pol is nu een echte Dakar Legend, want deed in totaal tien keer mee. Maar stoppen, daar denkt ze nog niet aan. "Ik ga door, zolang het kan en zolang er een stijgende lijn is. Elk jaar ga ik toch weer een stap sneller en harder."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie