Sport
EONOS

Hoe FC Utrecht de top wil aantikken (met een miljardair aan boord)

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe FC Utrecht de top wil aantikken (met een miljardair aan boord)

De top-drie aanvallen, stadion Galgenwaard kopen en op Netflix komen. Het zijn de jongste ambities van FC Utrecht. Algemeen-directeur Thijs van Es vertelt erover in Langs de Lijn En Omstreken.

Video niet beschikbaar

"Anderhalf jaar geleden zijn we aan de gang gegaan om op papier te zetten hoe we de club een stap verder willen krijgen", zei Van Es.

Daarmee doelt de directeur niet alleen op voetbalgebied, maar ook op het gebied van commercie, marketing en maatschappelijke betrokkenheid. "Daar hebben we brandstof voor nodig en dat begint vaak met geld", aldus Van Es.

En dat is er inmiddels, want de club uit Utrecht heeft met zes nieuwe investeerders - waarvan één miljardair - én een nieuwe grote hoofdsponsor, T-Mobile, daarin een flinke slag geslagen. Investeerders die ook wel heil zien in de grote plannen van FC Utrecht.

Papendal in Utrecht

Van Es ziet vooral mogelijkheden in de gebiedsontwikkeling rondom stadion Galgenwaard. "Financieel gezien heeft Utrecht daar veel aan, je kan partners aan je binden die zich niet per se met voetbal willen verbinden, maar wel met topsport in de regio."

Krijgen we dan in Utrecht een soort Papendal? "Ik zou ons daar niet mee willen vergelijken", zegt Van Es. "We willen eigenlijk gewoon goede faciliteiten voor topsport creëren. Wij denken dat we daar ook baat bij hebben, kijk maar naar voetbalclubs als FC Barcelona die ook grote omni-achtigestructuren hebben."

En dus is het startsein voor een sportcampus in Utrecht afgegeven. Maar dat is niet even vandaag of morgen klaar, waarschuwt Van Es alvast. "We zijn nu gestart, maar voor zo'n gebiedsontwikkeling kan je wel tien jaar rekenen. Van het opstarten van initiatieven van sponsoren, tot kennisuitwisseling en het delen van de faciliteiten", aldus Van Es.

Mix van vereniging en bedrijf

Dat klinkt bijna alsof FC Utrecht verder gaat als bedrijf en de supporters van de voetbalclub zich hier en daar misschien wel een beetje zorgen maken om hun club.

"Het is een mix van een vereniging en een bedrijf, dat maakt het zo waanzinnig leuk. Samenwerking tussen de clubs, betekent niet dat de identiteit van die club verdwijnt", aldus Van Es.

Verslaggever Eline de Zeeuw maakte een rondje in Utrecht-Oost, daar waar de nieuwste sportcampus moet komen. Luister hieronder de reportage terug.

Het hele gesprek met algemeen directeur Thijs van Es terugkijken en luisteren? Dat kan via de video bovenin.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie