Sport

Podcast De Kopgroep: blijft de gele trui bij Alaphillippe?

foto: De Kopgroepfoto: De Kopgroep
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Kopgroep: blijft de gele trui bij Alaphillippe?

[AVROTROS] De Kopgroep werd opnieuw verrast. Het was niet Geraint Thomas die dichterbij een eindoverwinning kwam, maar Julian Alaphillipe pakte de winst en verstevigde daarmee zijn positie bovenaan het klassement. Daar had vrijwel niemand rekening mee gehouden. Maar zoals wel vaker: het geel deed ook hem vliegen.

{podcast audio="112748" caption="#15 - Tour: De magie van het geel (S03)" }

En dan rijst nu de grote vraag: is hij in staat om de gele trui de bergen over te dragen en mee te nemen maar Parijs? Het lijkt mogelijk, maar zoals Martijn Hendriks zegt: hij hoeft maar één slechte dag te hebben en Thomas zit ineens in een riante positie.

Monsieur 69 is William Bonnet, een behoorlijk onbekende Franse renner in dienst van Groupama-FDJ. Zijn loopbaan bestind voornamelijk uit knechten, maar zelf heeft hij twee grote wapenfeiten. Hij won in 2010 een rit in Parijs-Nice door Peter Sagan te verslaan. En hij was in 2015 de veroorzaker van de gigantische valpartij in de Tour, waarna velen, inclusief Dumoulin en hijzelf moest afstappen.

Lech Piasecki

In het grote geschiedenisboek van de gele trui staat Mart Smeets stil bij de eerste Poolse renner die hem droeg: Lech Piasecki. Dat was een getalenteerde renner, zag ook de Italiaan Ernesto Colnago. Hij wilde hem opnemen in zijn ploeg. De Poolse wielerbond ging daar echter alleen maar mee akkoord als er een grote hoeveelheid materiaal tegenover zou staan. En zo geschiedde. De Tour van 1987 begon in West-Berlijn. De proloog werd gewonnen door Jelle Nijdam. Maar de dag erna, na de ploegentijdrit, kwam de trui in handen van Piasecki. Hij droeg de trui twee dagen. Daarna reed hij nooit meer de Tour, want hij vond Frankrijk maar niks.

Vandaag finisht de etappe bergop, op de gevreesde Tourmalet. Wie de etappe van vandaag gaat winnen is niet eenvoudig te voorspellen. De deskundigen van de Kopgroep wagen zich er toch aan. Martijn voorziet een voortzetting van de zegereeks van Alaphilippe. Mart en Joost echter denken dat twee weggezakte klassementsrenners zich gaan revancheren: Fuglsang of Bardet gaan het volgens hen vandaag doen.

Ster advertentie
Ster advertentie