Sport
EONOS

Sprinters bijten in het stof bij WK-afstanden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sprinters bijten in het stof bij WK-afstanden

Het zou de dag van Femke Kok moeten worden. Op de tweede dag van de WK-afstanden stond de 500 meter op het programma en daarop was de sprintster van Team Reggeborch dit seizoen bijna onaantastbaar. Maar in Heerenveen bleek dat toch wat anders te zijn. Angelina Golikova ging er met het goud vandoor en liet Femke Kok met een zilveren medaille en een kleine kater achter.

Het was niet het falen van de Nederlandse, maar de klasse van de nieuwe wereldkampioen die het verschil maakte zei schaatscommentator Sebastiaan Timmerman in Langs de Lijn En Omstreken. "Die opent in 10.26. Dat heb ik in Thialf nog nooit zien gebeuren, dat is de snelste opening bij de vrouwen ooit." De Russin, die vanwege de dopingschorsing van haar land onder neutrale vlag uitkomt, was in de wereldbekers al vier keer als tweede geëindigd, dus helemaal verrassend was de titel nu ook weer niet.

Sebastiaan Timmerman over tweede dag WK

Ook bij de mannen bleef het goud buiten bereik van de Oranje schaatsers maar hier was dat minder opmerkelijk verklaart Timmerman. "Daar zijn inderdaad meer kapers op de kust. En dan ontbreken nog de Japanners, de Chinezen en de Koreanen." Toch werd er wel wat van de Nederlanders verwacht al waren de Russen de grote favoriet. Maar iedereen werd afgetroefd door Laurent Dubreuil, een Canadees die al een paar jaar meerijdt en bij de WK nooit verder kwam dan het brons.

Gelukkig werd de tweede dag op het WK voor Nederland gered door de achtervolgingsploegen. Bij de vrouwen waren Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Irene Schouten de snelste. Bij de mannen wonnen Patrick Roest, Marcel Bosker en Beau Snellink die de plek van de afgehaakte Sven Kramer innam.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie