Naar homepage
Sport

'Het over de Spelen gaan hebben nu turnslachtoffers eindelijk de aandacht hebben? Een beetje raar'
EONOS

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het over de Spelen gaan hebben nu turnslachtoffers eindelijk de aandacht hebben? Een beetje raar'

Voor de tweede week op rij ging het in de Nederlandse sportwereld vooral over de misstanden in het turnen. Met als meest genoemde naam die van bondstrainer Vincent Wevers. Tevens de vader van olympisch kampioen Sanne Wevers. De bond heeft moeten ingrijpen en zette het topsportprogramma stil.

‘Over de Spelen hebben nu turnslachtoffers eindelijk aandacht hebben? Beetje raar’

Ook in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken ging het hierover. Ook Herre Zonderland, broer van Epke, was te gast en schrok wat er allemaal bovenwater kwam de afgelopen week. "Het is bizar. Een aantal zaken herkende ik, maar van een aantal stond ik ook echt wel te kijken", reageert Zonderland op de commotie. "Topsport is echt niet altijd rozengeur en maneschijn. Je moet je grenzen opzoeken, samen met je coach. Dat is een dunne lijn van wat oké is en niet meer mag."

Onderbelicht

Thijs Zonneveld, journalist van het Algemeen Dagblad, ziet dat het in de turnsport verkeerd gaat. "Dat blijft onderbelicht. Bij de mannen ligt de focus op kracht, dat vragen alle onderdelen. Bij het vrouwenturnen, of meisjesturnen, ligt de focus veel meer op coördinatie en flexibiliteit. Hoe lichter je bent, hoe wendbaarder je bent."

"Bij het vrouwenturnen zitten daarom ontzettend veel jonge meisjes. En topsport is voor mij voor volwassenen. We hebben het hier over kinderen die dertig uur per week trainen onder druk. Ik zou dus zeggen; schroef de leeftijdsgrens omhoog of kijk naar de onderdelen", stelt Zonneveld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zonneveld stoort zich ook aan de klachten van de turnsters dat hun programma stilligt richting de Olympische Spelen. "Het gaat nu om andere dingen. Ze kunnen prima een aantal weken doortrainen. Dan kan je altijd nog een eens aan de bel trekken. Ik vind het een beetje raar dat juist nu de slachtoffers nu alle aandacht hebben, het gaat hebben over de Spelen van volgend jaar."

Vlado Veljanoski, turnverslaggever bij de NOS, kijkt vooral naar de turnsters die nu hun verhaal doen. "Ze worden nu eindelijk gehoord en er gaat nu echt wat gebeuren. Alleen sorry is niet meer genoeg. Op alle lagen moeten er veranderingen plaatsvinden."

Verder in het Sportforum onder andere aandacht voor de Grand Prix van Silverstone, waar Max Verstappen als tweede eindigde, en over de wielerkoersen die weer van start zijn gegaan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie