Sport
NOS

Dennis van der Geest op heilige grond: 'Hier een medaille winnen is extra speciaal'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dennis van der Geest op heilige grond: 'Hier een medaille winnen is extra speciaal'

Judoka Tornike Tsjakadoea was zaterdag dicht bij een bronzen medaille, maar verloor in de golden score op waza-ari van Yeldos Smetov uit Kazachstan. Oud-judoka Dennis van der Geest was erbij in de Budokan in Tokio. Van der Geest denkt dat een medaille winnen op de olympische tatami in de Japanse hoofdstad van extra waarde zal zijn voor de Nederlandse judoka's.

Interview Dennis van der Geest

Verslaggever Matthijs Weststrate volgt voor RadiOlympia het judotoernooi en kwam in de wandelgangen van de Budokan in Tokio voormalig olympiër Dennis van der Geest, brons op de Olympische Spelen van 2004 in Athene, tegen. De oud-judoka werkt tegenwoordig voor de internationale judofederatie en is stadionspeaker bij judowedstrijden.

"Het is heel erg leuk om op een andere manier bij de Olympische Spelen te zijn dan vroeger. De spanning is natuurlijk veel minder dan wanneer je zelf meedoet", aldus Van der Geest. "Ik had wel gehoopt dat ik me hier meer vrijuit kon bewegen. Eigenlijk zouden mijn broer en vader ook mee gaan. Dat was een mooie ervaring voor ons geweest. Het is jammer dat de Olympische Spelen nu niet zo zijn zoals ze horen te zijn."

Anton Geesink

De rol van stadionspeaker is voor Van der Geest ook anders dan normaal. "Ik heb dat nu een paar keer voor een vrijwel leeg stadion gedaan. Normaal gooi ik er veel energie in om het publiek op te zwepen, met muziek en mijn stem. Wat voor een invloed een leeg stadion heeft op de judoka's is heel verschillend. Ik hield altijd wel van een show. Een vol stadion gaf mij energie."

Van der Geest hoopt dat na de vijfde plek van Tsjakadoea andere judoka's wel in de voetsporen kunnen treden van voormalig olympisch kampioen Anton Geesink. "We staan hier op een heel speciale plek. Deze budo-hal is gebouwd voor de Spelen van 1964 en toen won Geesink hier goud. Om hier een medaille te winnen is zeker voor de Nederlanders extra speciaal."

Ster advertentie
Ster advertentie