Sport
EO

'Ajax heeft niks in Rusland te zoeken, koop iemand anders dan Spertsyan'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ajax heeft niks in Rusland te zoeken, koop iemand anders dan Spertsyan'

Ajax heeft interesse in de Armeense middenvelder Eduard Spertsyan van het Russische FK Krasnodar. Gerben Everts van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt het een heel slecht idee dat Ajax geld overmaakt naar Rusland: "Je moet dit echt niet willen", vindt de belegger.

Everts vindt dat de wet rondom de sancties heel duidelijk is: "Er moet gewoon geen geld naar de vrienden van Poetin gaan, waar drones van kunnen worden gekocht. Het is echt een 'njet' voor ons richting Ajax."

Moet Ajax zakendoen met een Russische club?

Video niet beschikbaar

Niet illegaal

Juridisch gezien is het niet illegaal als Ajax de speler koopt, vertelt sanctie-expert Heleen over de Linden. "De club FK Krasnodar staat niet op de sanctielijst en de directeur – weliswaar oligarch – ook niet, dus dan zou het moeten kunnen."

Toch heeft de club ongetwijfeld banden met Poetin, denkt zij: "Als je in Rusland groot bent, en dat is een voetbalclub, dan krijg je last. Dan moet je aandeelhouders erbij gaan betrekken die uit de entourage van Poetin komen. Het is een uitgemaakte zaak dat hun directeur Sergei Galitskiy banden heeft met Poetin." Sowieso betaalt de club belasting aan Rusland, waardoor je de oorlogskas van het Kremlin steunt.

Overigens is het praktisch gezien ingewikkeld: een groot deel van de banken in Rusland zijn afgesloten van het internationale betalingsverkeer, dus geld overmaken naar Krasnodar wordt lastig. Dit kan waarschijnlijk alleen door de sancties te omzeilen. Dat is onverstandig, vindt Over de Linden.

PSV kocht Til

Sportmarketeer Chris Woerts heeft wel een kritisch puntje: PSV kocht vorig jaar Guus Til van Spartak Moskou, voor 5 miljoen. "Toen heb ik er niemand over gehoord. Het is een beetje meten met twee maten. Omdat het Ajax is, wordt er ophef over gemaakt", vindt hij.

Woerts denkt dat de Raad van Commissarissen de speler uiteindelijk niet zal kopen, zeker na 'de ophef' die er nu is. "Maar als de technische staf en de trainer hem per se willen hebben, wordt het lastig om 'nee' te zeggen", denkt hij.

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie