Sport
EONOS

Reshmie Oogink: De beste taekwondoka van Nederland voor de tweede keer op rij naar de Spelen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Reshmie Oogink: De beste taekwondoka van Nederland voor de tweede keer op rij naar de Spelen

Reshmie Oogink verzekerde zich vorige week opnieuw van deelname aan de Olympische Spelen. Voordat zij naar Tokio afreist, staat de beste taekwondoka van Nederland ons uitgebreid te woord. Een gesprek over de schoonheid van de sport, maar ook over de keerzijde. Oogink worstelde in haar carrière met blessures, maar door haar doorzettingsvermogen lukte het haar altijd om door te gaan.

Maar eerst. Wat is taekwondo nou precies? Taekwondo is een Koreaanse ongewapende vechtkunst en vechtsport met de nadruk op zelfverdediging. Letterlijk vertaald betekent tae voet, kwon vuist en do de kunst van of de weg. Vrij vertaald betekent taekwondo: de weg van de voet en de vuist. 80% voet, 20% vuist. Maar het draait ook om de geest: “Vooral in de wedstrijden moet je jezelf wel aardig kalm houden. Gelukkig heb ik dat afgelopen week kunnen doen. Dat resulteerde in een ticket voor de Olympische Spelen.”

Oogink is de eerste Nederlander in deze vechtsport die het lukt om zich twee keer op rij te kwalificeren. In Sofia greep ze haar laatste kans, en de opluchting was logischerwijs enorm: “Die partij stond ik achter. 3-0 in het begin. Ik kreeg ongelukkig een hoofdtreffer.” Dan moet je de hele wedstrijd gaan jagen. Maar nadat ze zelf een hoofdtreffer uitdeelde, lukte het: “En toen ik klaar was dacht ik: ‘nu ga ik weer naar de Olympische Spelen. Ik heb het gewoon geflikt’”.

Taekwando is niet bepaald een sport voor watjes. Vooral met haar knie heeft Oogink veel problemen gehad: “Voorste kruisbandletsel tot drie keer toe.” En iedereen die kruisbandproblemen heeft gehad, weet hoe zwaar de revalidatie is. “Ik moest hard knokken om terug te komen. Dat vereist veel discipline.” De mountainbike is voor Oogink misschien wel het geheim: “Het is goed voor me uithoudingsvermogen, voor mijn benen, en ook voor mijn reactievermogen.”

Luister het hele gesprek via de site van NPO Radio 1.

Deel 1 Reshmie Oogink

Deel 2 Reshmie Oogink

Ster advertentie
Ster advertentie