Sport

Strijden met de concurrenten en met elkaar

EONOS
foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Strijden met de concurrenten en met elkaar

De Nederlandse baanwielrenners lijken ongenaakbaar op de teamsprint. De afgelopen jaren wonnen ze alles wat er te winnen valt en dit jaar willen ze dat ook. Maar nu is het een olympisch jaar en dan is er nog een extra prijs te pakken. Maar om in Tokio aan de start te komen, lijkt net zo'n zwaar gevecht te worden als de strijd deze zomer om de medailles.

De bondscoach van de sprinters, Hugo Haak, heeft een luxeprobleem. Nederland heeft namelijk veel meer snelle mannen dan de drie die in Japan mogen meedoen. Volgende week zijn de wereldkampioenschappen in Berlijn en daar mogen wel vier renners worden gebruikt.

Afmaker

Na dat toernooi moet duidelijk zijn wie er als derde man naar de Spelen gaat: de zogeheten afmaker. Voor die positie strijden Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli met elkaar. De tweede renner in de teamsprint is de middenman. Voor die klus lijkt Harrie Lavreysen de aangewezen man.

Starter

Wat straks nog resteert is de renner die het geheel op gang moet brengen, de starter. Daarvoor gaat voorlopig de voorkeur uit naar Roy van den Berg. Maar pas in juni, na een testdag, wil Haak de definitieve starter aanwijzen.

De mogelijkheid bestaat nog dat de wielerbond (KNWU) vier sprinters afvaardigt. Dat kan mits een van de baanrenners, normaal gesproken duurrenner Jan-Willem van Schip, als wegrenner wordt ingeschreven.

Ster advertentie
Ster advertentie