Sport
AVROTROS

Dit is de renner die Mart Smeets in zijn hart draagt

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is de renner die Mart Smeets in zijn hart draagt

Mart Smeets bespreekt dagelijks in Radio EenVandaag de Giro d'Italia. Met vandaag: de Koninginnenrit. Mart hijst vandaag een kleine Italiaanse held op het : Claudio Chiappucci. "Maar voor Italië was hij groots."

Dat kleine had vooral met zijn lengte te maken, vertelt Mart. "Ik draag die man nog steeds in mijn hart. En ja, natuurlijk was het ook een valsspeler, maar dan mag je het over niemand in het peloton meer hebben."

Toonbeeld van vriendelijkheid

Chiapucci werd twee keer tweede in de Giro, en twee keer tweede in de Tour. Hij reed van 1985 tot 1999. "Misschien een paar jaar te lang, en vandaar dat hij in de medicijnkast dook."

Toch herinnert Mart hem om iets heel anders. "Hij was het toonbeeld van vriendelijkheid. Zelden zag ik iemand die zoveel aardige woorden overhad voor werkelijk alle journalisten. hij was bijna niet te stoppen in zijn vriendelijkheid." Zijn bijnaam had daar dan ook niets mee te maken. "Ze noemden hem El Diablo, maar dat school erin dat hij altijd in de aanval ging."

Wielerpodcast De Kopgroep kleurt roze

De NPO Radio 1 wielerpodcast De Kopgroep kleurt roze, de kleur van de Giro. Mart Smeets, Martijn Hendriks (NOS) en Joost Vullings (wielerkenner en politiek commentator van EenVandaag) geven daarin hun kijk op de koers. Tijdens de Tour de France was De Kopgroep een van de populairste wielren-podcasts.

{podcast audio="99805" caption="De Kopgroep Giro #3 Bau en Lau" }

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie