Sport

Mart Smeets over de Giro: Moser vs. Saronni

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart Smeets over de Giro: Moser vs. Saronni

Simon Yates heeft de helft van zijn voorsprong in de Giro verloren in Prato Nevoso. Tom Dumoulin pakte 28 seconden op hem terug. In het klassement is de voorsprong nu nog 28 tellen in het voordeel van de Brit. Mart Smeets maakt de dag nóg mooier met een nieuwe historie uit de Giro bij EenVandaag.

"De Giro heeft altijd bestaan bij twee renners die tegen elkaar fietsen", vertelt Mart Smeets. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig was de laatste versie daarvan Francesco Moser en Giuseppe Saronni. "Moser was meer brute kracht, Saronni was slim, was uitgerekend. Alles wat ik een beetje griebelig vind", aldus Smeets. "Waarmee ik hem niet degradeer, want hij kon verschrikkelijk hard fietsen."

Er is een verhaal 'met wat Maggi in zich', aldus Smeets. Saronni ging naar een nieuwe partij, en er was een afspraak tussen zijn ploegleider en de Giro-baas. "Als jij hem brengt, zorg ik voor een parcours 'voor hem'," zo luidde die. Het werd een Giro met bijna alleen massasprints. "Hij won er maar liefst zeven, in één Giro."

Twee jaar later was Moser daar, en hij wilde graag hetzelfde. "Oké, dan krijg jij vier tijdritten." En zo geschiedde.

Mart Smeets over de Giro, dagelijks bij EenVandaag

Tijdens de Giro, van 4 mei tot 27 mei, is Mart Smeets elke werkdag te gast bij EenVandaag, tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Hier duidt hij dagelijks de dag: wat is er gebeurd? En welke verhalen over de Giro moeten we allemaal kennen? Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie