Sport
MAX

Roy Makaay: 'De spitspositie kun je niet aanleren'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Roy Makaay: 'De spitspositie kun je niet aanleren'

Roy Makaay scoorde jarenlang aan de lopende band bij clubs als Vitesse, Deportivo La Coruña, Bayern München en Feyenoord. Maar hoe hard je ook traint, uiteindelijk valt er weinig aan te leren aan het zijn van spits. "Het zit in je of niet."

Dat zei Makaay zondag op De Perstribune van MAX. Na zijn loopbaan als voetballer werd Makaay trainer in de jeugd bij Feyenoord en spitsentrainer van het eerste team. "Je kunt wel dingen trainen zoals je koptechniek. Maar het is vooral gevoel en intuïtie", zegt Makaay daarover.

Gouden schoen

Zijn succesvolste periode kende Makaay bij het grote Bayern München. In 2003 werd hij daar Europees topscorer en dus mocht hij in Monaco de Gouden Schoen in ontvangst nemen. "Bij Bayern hoopten ze dat Gerd Müller hem uit zou reiken. Ik kreeg hem van Eusebio, de grootste Portugese voetballer aller tijden." Makaay koestert de trofee zo erg dat hij hem niet eens altijd in huis heeft staan. "Meestal zit hij in een kluis ergens anders."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het had echter weinig gescheeld of Makaay had die Gouden Bal helemaal niet op dat moment bij Bayern gewonnen. Voor die tijd speelde Makaay in Spanje. Bij Deportivo La Coruña en daarvoor nog bij Tenerife. Daar kwam Louis van Gaal hem opzoeken. "Hij wilde me naar Ajax halen. Hij is toen langs geweest, maar toen ik het liet bezinken besloot ik om toch op Tenerife te blijven." Saillant detail is dat Makaay zijn loopbaan in 2010 zou afsluiten bij aartsrivaal Feyenoord.

Mooiste tijd in La Coruña

Ondanks alle successen bij Bayern kende Makaay naar eigen zeggen zijn mooiste periode bij Deportivo La Coruña. Met die club werd hij in 2000 landskampioen van Spanje. Een ongekend succes voor zowel de club als Makaay zelf. "Ik heb daar echt mijn mooiste tijd gehad." Nog altijd wordt Makaay er herkend als hij er incidenteel op bezoek is.

De Perstribune: Roy Makaay

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie