Sport
EONOS

De bijzondere comeback van een hockeyer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De bijzondere comeback van een hockeyer

Ruim een jaar geleden speelde Dennis Warmerdam zijn afscheidswedstrijd. Bij de toen 23-jarige hockeyer werd een kwaadaardige tumor in de onderarm geconstateerd. Een amputatie leek de enige manier om de ziekte te stoppen en dat betekende dus het einde van een veelbelovende loopbaan. Maar een doortastende chirurg biedt uitkomst met een armbesparende operatie.

"Het blijft een bijzonder verhaal", verzucht Dennis Warmerdam in Langs de Lijn En Omstreken. De operatie zou zoveel functieverlies opleveren dat hij al hoopte dat zijn duim en wijsvinger het nog zouden doen. De zeldzame operatie duurde tien uur maar was wel succesvol. "Toen ik wakker werd kwam ik er meteen achter dat ik mijn wijsvinger kon bewegen. Ik vertelde dat gelijk aan mijn vriendin die mijn dekbed optilde en me vertelde dat ik mijn hele hand kon bewegen."

Kippenvel

Wanneer Warmerdam zijn verhaal vertelt krijgt hij opnieuw kippenvel. Hij begon aan een mega-grote strijd waarop hij steeds weer op zoek ging naar het maximale. "Elke keer weer kijken: kan ik wel gaan hockeyen, kan ik wel een glas tillen. Oké, een glas met water wordt nog moeilijk, een glas zonder water lukt."

Waar een 'gewoon mens' alleen maar bezig is met helemaal beter worden, was Warmerdam alweer bezig met zijn sport. Hoewel zijn carrière voorbij leek wilde hij zijn droom nooit opgeven. Ook in het ziekenhuis sprak hij naar zijn omgeving zijn wens uit er alles aan te doen om weer te hockeyen.

Het betekende ook dat er rigoureuze besluiten moesten worden genomen. Zo werd er gekozen om niet te bestralen ook al kon de patiënt niet officieel schoon worden verklaard. een beslissing die overigens wel in overleg met het ziekenhuis werd genomen.

Nadat Warmerdam de operatie had ondergaan en het resultaat duidelijk was geworden transformeerde hij weer gelijk van patiënt naar topsporter. Maar wel een topsporter die sterker was geworden. "Wat ik eigenlijk wel heel erg mooi vind: die periode heeft mij zoveel gebracht als persoon, dat ik er nu zoveel relaxter in sta en dat ik toch meer het plaatje kan zien: wat betekent topsport nou eigenlijk voor mij."

Binnenkort begint het nieuwe hockeyseizoen en Dennis Warmerdam is er klaar voor. Hoewel hij een of twee pezen mist en niet alle spierbewegingen kan doen ervaart hij geen belemmeringen. Niets staat een terugkeer in de weg, een kleine zestien maanden nadat hij afscheidswedstrijd speelde.
Ster advertentie
Ster advertentie