Sport
BNNVARA

'Pelé is de beste voetballer aller tijden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Pelé is de beste voetballer aller tijden'

Morgen komt Netflix met een bijna twee uur durende documentaire over de Braziliaanse legende Edson Arantes do Nascimento, beter bekend als Pelé. Volgens de FIFA en vele liefhebbers is Pelé de beste voetballer ooit, "in al mijn jaren als scout heb ik nooit weer zo'n speler gezien", zegt meesterscout Piet de Visser in B.V.S.C.

Video niet beschikbaar

Iedereen kent de naam Pelé wel, maar wie de beweeglijke speler van Santos nou echt was, dat weten er maar weinig. "Dat komt omdat Pelé een keurige jongen was", vertelt Piet de Visser. "Neem bijvoorbeeld Maradona, dat was een speler met een randje."

De Visser: "Een man die aan de drugs zat en iemand die gekke dingen deed. Dat trekt mensen en media-aandacht en bij Pelé was dat veel minder het geval. Mensen herinneren hem daardoor minder, maar dat betekent niet dat hij minder goed was."

'Hij beheerste alle facetten van het voetbal'

In 1958 zag De Visser de voetballegende voor het eerst. Op het Wereldkampioenschap zag hij de 17-jarige balkunstenaar aan het werk. "Ik kwam destijds eigenlijk naar het WK om Gunnar Nordahl te zien voetballen, de spits van AC Milan. Maar tijdens de wedstrijd zag ik een speler met een balbehandeling waar ik de rillingen van kreeg. Dat bleek Pelé te zijn. Die had een paar benen onder zijn lijf, dat was onvoorstelbaar. Als hij sprong dan kwam hij wel een meter van de grond."

De Visser werkt inmiddels al jarenlang als scout voor onder andere de Londense topclub Chelsea en altijd beoordeelt De Visser talenten op vijf aspecten: techniek, fysiek, visie, mentaliteit en karakter. "Pelé is de enige speler die ik ooit een 10 heb gegeven op techniek. Zijn balbehandeling was geweldig, maar ook fysiek stond hij zijn mannetje en dat terwijl hij niet zo groot was. Zijn visie was in mijn rapport een dikke 9. De mentaliteit was ook uitstekend, hij was een liefhebber die altijd wilde winnen."

Quote

Als hij sprong dan kwam hij wel een meter van de grond

Piet de Visser

'Pelé heeft voor heel wat ruzie in de caravan gezorgd'

De Visser was zo'n ontzettend idolaat van Pelé dat zelfs de vakanties erop aangepast werden. "Mijn vrouw wilde ieder jaar op vakantie naar Frankrijk, maar ik had gehoord dat Pelé op trainingskamp naar Italië zou gaan. Dus zijn we naar Italië vertrokken. Daar was mijn vrouw het absoluut niet mee eens, maar we hebben het toch gedaan."

"Zodra we aankwamen, ben ik in mijn kleine autootje gestapt en heb ik alle oefenwedstrijden van Santos gezien. Dat vond mijn vrouw niet zo leuk en dat heeft nogal wat ruzies in de caravan opgeleverd, maar het was fantastisch om die jongen aan het werk te zien. In al mijn jaren als scout heb ik nooit weer zo'n speler gezien", aldus De Visser.

De documentaire 'Pelé' is vanaf dinsdag 23 februari op Netflix te zien.

Waarom meesterscout Piet de Visser 'hotel de botel' werd van Pelé - B.V.S.C.

Meer van B.V.S.C.

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie