Sport

Djokovic wint tiende Australian Open en evenaart record Nadal

foto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Djokovic wint tiende Australian Open en evenaart record Nadal

Novak Djokovic heeft voor de tiende keer in zijn carrière de Australian Open gewonnen. In de finale was de 35-jarige Djokovic in drie sets te sterk voor de Griek Stefanos Tsitsipas: 6-3, 7-6 en 7-6.

Met deze titel komt het aantal grandslamoverwinningen voor Djokovic op 22, daarmee heeft hij nu samen met Rafael Nadal het record van meeste grandslamzeges in handen.

De overwinning riep veel emoties op bij Djokovic. Niet alleen vanwege het record en het feit dat hij weer de nummer één op de wereldranglijst is, maar ook omdat hij vorig jaar het toernooi moest missen omdat hij niet gevaccineerd is tegen het coronavirus. Dat maakte de zege "zeer emotioneel" zo vertelde hij na afloop. Commentator Marcella Mesker analyseert de finale na afloop in NOS Langs de Lijn:

Geen cadeau

Ondanks dat hij de wedstrijd in drie sets wist te winnen, kreeg de Servische veelwinnaar de winst absoluut niet cadeau. Na een snelle eerste set, waarin Tsitsipas te weinig bracht om Djokovic in de problemen te brengen, ontstond er een spannende wedstrijd.

Bij 5-4 in de tweede set was er een eerste breakkans voor de Griek. Het was meteen een setpunt, maar Djokovic wist setverlies te voorkomen. Door een aantal foutjes in de tiebreak, moest Tsitsipas uiteindelijk ook set twee afstaan.

Beslissende tiebreak

In de derde set begon Tsitsipas veelbelovend door de service van Djokovic te breken. Het was zijn eerste van de wedstrijd. Maar in de tweede game pakte Djokovic die meteen weer terug. Daarna ging het gelijk op. In de beslissende tiebreak maakte Tsitsipas net als in set twee te veel fouten om deze naar zich toe te trekken, ook al werkte hij nog wel twee matchpoints weg.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie