Sport
MAX

Jan van Halst: 'Periode bij Ajax was mijn mooiste'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan van Halst: 'Periode bij Ajax was mijn mooiste'

Zijn loopbaan bracht Jan van Halst langs tal van clubs in Nederland. De meeste wedstrijden speelde hij bij FC Twente. Toch omschrijft hij zijn periode bij Ajax als de mooiste, ondanks dat hij vaak genoegen moest nemen met een plek op de bank.

Dat zei Van Halst zondag op De Perstribune van MAX. "Die club leeft van bekers en prijzen. Die wonnen we. Ook was het voor mezelf een mooie overwinning." Van Halst was namelijk eerder weggestuurd bij Ajax en vertrok op huurbasis naar Fortuna Sittard. Ronald Koeman haalde hem weer terug en onder de huidige Barcelona-trainer maakte Van Halst weer minuten.

Wamberto

Het meest omstreden moment uit zijn periode bij Ajax was het winnen van de KNVB beker in 2002. Wamberto maakte in de laatste minuut gelijk voor Ajax en dwong zo een verlenging af. Hij stond in ruimte buitenspelpositie. "Het is echt een gestolen beker", zegt Van Halst daarover. "Maar op dat moment als speler maakt dat echt niet uit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mentale gezondheid

Van Halst hield zich tijdens zijn loopbaan al erg bezig met mentale gezondheid. Zelf had hij last van faalangst. "Na een half uur in een wedstrijd was ik volledig kapot, terwijl ik doordeweeks uren kon trainen. Ik was op zondag alleen maar bezig met m'n omgeving." Van Halst snapt daarom ook dat Tom Dumoulin nu voorlopig stopt met wielrennen. "Hoe groot en sterk ben je door dit gewoon te zeggen!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van Halst vindt nog altijd dat er in de topsport te weinig aandacht is voor het mentale aspect, al ziet hij dat wel toenemen. Tijdens zijn loopbaan ging Van Halst zich hier al in verdiepen. "Ik ben daar boeken over gaan lezen en zo ben ik eruit gekomen. Daar heb ik later nog een opleiding in gevolgd. Daarom heb ik nu m'n eigen coachingsbureau."

Na het voetbal

In 2003 hing Van Halst zijn voetbalschoenen aan de wilgen na een jaar bij Vitesse. Tegenwoordig kennen we Jan van Halst voornamelijk als analist bij Ziggo Sport. “Ik heb het voordeel dat ik geen goede voetballer was. Vroeger moest ik dus ook al veel analyseren en coachen. Dat heb ik nu nog steeds.”

Ook is hij directeur geweest bij FC Twente. In die periode degradeerde de club in 2018. Een dieptepunt voor Van Halst. "Er moesten keiharde deals gemaakt worden om overeind te blijven. Dat is alleen maar afbreken om te overleven. Daar ben ik niet goed in." Hoewel Van Halst jarenlang geliefd was bij de Tukkers komt hij er nooit meer zegt hij, ondanks een uitnodiging vorig jaar.

De Perstribune: Jan van HalstDownload de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie