Sport
NOS

Stelling van Borst: 'Olij moet keepen in Oranje'

foto: Raymond van Olphen
  1. Nieuwschevron right
  2. Stelling van Borst: 'Olij moet keepen in Oranje'

Bondscoach Ronald Koeman heeft in zijn selectie voor de komende EK-kwalificatiecyclus geen plek ingeruimd voor Sparta-doelman Nick Olij. Onterecht, vindt Hugo Borst. De stelling van vandaag luidt daarom: Olij hoort in Oranje, niet Andries Noppert (sc Heerenveen), Mark Flekken (Brentford) of Bart Verbruggen (Brighton).

Toen Nick Olij in 2022 de overstap maakte van NAC Breda naar Sparta Rotterdam, vertelde Algemeen Dagblad-verslaggever Sjoerd Mossou dat Hugo Borst, trouw Sparta-fan, veel plezier zou beleven aan de nieuwe eerste doelman van zijn club.

Borst nam het "voor kennisgeving aan", maar kan een jaar later bevestigen: "Olij is een buitengewoon goede keeper", zegt hij in NOS Langs de Lijn. Ondanks zijn lengte, zegt hij. "Je bent geneigd om hem te onderschatten omdat hij niet voldoet aan de lengte van 1,90 meter, een soort ongeschreven regel. Hij is net wat kleiner."

Met welke kwaliteiten compenseert Olij dat? "Hij kan heel goed meevoetballen, heeft een pass in zijn benen en een inzicht - dat is onvoorstelbaar", somt Borst op. "Een-tegen-een is hij bijna niet te kloppen. Op de lijn heeft hij een reactiesnelheid, dat is ongekend." Vorig seizoen maakte Olij twee "cruciale foutjes", in duels met Feyenoord en FC Twente. "Voor de rest was hij bijna foutloos."

Huidige doelmannen Oranje 'geen hoogvliegers'

Dat Olij te licht is bevonden door de staf van het Nederlands elftal, vindt Borst opvallend. De huidige doelmannen zijn "geen hoogvliegers", legt hij uit. "Noppert heeft een aardig WK gedraaid, maar is de afgelopen weken helemaal niet in vorm. Hij heeft een soort mentale crisis opgelopen omdat niemand hem wilde hebben."

Borst verwijst daarmee naar de zomerse transferperiode die deze week sloot. Noppert gaf te kennen op zoek te zijn naar een andere uitdaging, maar maakte uiteindelijk toch geen transfer. "Hij wilde weg, mocht weg, maar niemand had interesse - ook Ajax niet."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie