Grandslamrecord voor Nadal na heroïsche zege op Medvedev

2. Grandslamrecord voor Nadal na heroïsche zege op Medvedev

Rafael Nadal heeft geschiedenis geschreven door in Melbourne zijn 21ste grandslamtitel te behalen. De 35-jarige Spanjaard knokte zich in de finale van de Australian Open tegen Daniil Medvedev op weergaloze wijze terug en won na ruim vijf uur in vijf sets: 2-6, 6-7 (5), 6-4, 6-4, en 7-5.

Hij deelde het record van aantal eindzeges tot vandaag met Roger Federer en Novak Djokovic. Na zijn heroïsche overwinning tegen Medvedev is Nadal op dat gebied alleenheerser.

In de vijfde game van de eerste set moest Nadal dan toch zijn service inleveren. Medvedev kwam op 0-40 en benutte meteen zijn eerste breekpunt. De Rus stoomde door, brak Nadal nog een keer op 'love' en pakte soeverein de set met 6-2.

In het tweede bedrijf waren de rollen aanvankelijk omgedraaid. Na een geweldige rally van liefst 40 slagen dwong Nadal twee breekkansen af in de vierde game. Bij een 4-2 voorsprong brak Medvedev echter weer terug, maar de Spanjaard sloeg op 4-3 weer toe. Nadal kon zo de stand in sets gelijktrekken, maar na een enerverende game, met een setpunt, wist Medvedev opnieuw terug te breken. Een tiebreak moest vervolgens de beslissing brengen en Medvedev werkte daarin achterstanden van 2-0 en 5-3 weg. Met een fraaie passeerslag pakte de koele Rus na bijna anderhalf uur ook de tweede set.

Mammoetopgave

Voor Nadal resteerde een mammoetopgave in het restant van de partij. De derde set verliep tot 4-4 op service, maar vervolgens pakte Nadal het initiatief. De Spanjaard brak Medvedev, die zelf in de zesde game drie breekkansen liet liggen. Nadal denderde door en eiste de set op.

Nadal werkte in de tweede game van de vierde set twee breekkansen weg. In de daaropvolgende game waren de rollen omgedraaid. Medvedev kwam nog terug tot 30-40, maar een dubbele fout kostte hem de kop. De Rus herstelde zich direct en brak terug. Daarmee was de koek qua breaks nog niet op, want vervolgens was het weer de beurt aan Nadal. Op zijn zesde breekpunt was het uiteindelijk raak. Nadal toonde andermaal zijn klasse, behield zijn service en sleepte de set met 6-4 uit het vuur.

In de vijfde en beslissende set nam Nadal een voorschot op de overwinning door Medvedev bij 2-2 te breken met een geweldige forehand. Bij 5-4 verzuimde Nadal de wedstrijd echter naar zich toe te trekken, maar na een break kreeg hij bij 6-5 een nieuwe kans. En die benutte hij.