Sport

Sagan pakt ritzege en neemt gele trui over van Gaviria

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sagan pakt ritzege en neemt gele trui over van Gaviria

[NOS] Peter Sagan heeft de tweede etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. In La-Roche-sur-Yon hield de Slowaak Sonny Colbrelli en Arnaud Démare achter zich.

Robbert Meeder en Thomas Dekker over de finish

De wereldkampioen van de Bora-ploeg moest zaterdag nog zijn meerdere erkennen in Fernando Gaviria. De geletruidrager kon echter niet meesprinten door een val in de laatste kilometer.

Gaviria kwam in een groep met onder anderen Tom Dumoulin binnen, op twaalf seconden van Sagan. Daardoor verliest de Colombiaan de leiderstrui aan Sagan, die in 2016 al een paar dagen het geel droeg.

Ook Dylan Groenewegen finishte niet in de eerste groep, die uit slechts dertien renners bestond.

Chavanel, de eenzame fietser

Net als gisteren bestond de kopgroep van de dag uit drie renners. Lang duurde dat niet, want na het enige klimmetje van de dag viel het trio Sylvain Chavanel (Direct Energie), Dion Smith (Wanty) en Michael Gogl (Trek) uiteen.

Smith pakte een punt voor de bolletjestrui op de heuvel van de vierde categorie. Dat succes was voor hem reden zich terug te laten zakken in het peloton.

Radio Tour de France

Beleef met ons de Tour! Volg onze Radio Tour de France pagina om niets te missen!

Gisteren pakte ook Kévin Ledanois één punt, maar omdat Smith hoger geklasseerd is in het algemeen klassement mag de Nieuw-Zeelander morgen in de bolletjestrui starten.

Gogl voelde zich niet helemaal fit en hield de vlucht ook voor gezien. Daardoor kwam de 39-jarige Sylvain Chavanel alleen op kop te rijden. De voorsprong van de Fransman bedroeg maximaal vier minuten, maar de sprintersploegen hielden de voorsprong beperkt.

Sánchez en Grmay stappen af

Twee renners haalden de finish niet. Tsgabu Grmay (Trek) stapte af door ziekte en Astana-renner Luis Léon Sánchez moest de strijd staken na een val op een vluchtheuvel. Zijn linker arm- en schouder waren zwaar gehavend, waardoor hij niet verder kon.

De Amerikaan Lawson Craddock haalde de finish wel. Craddock brak gisteren zijn schouderblad, maar was wel in staat de etappe uit te fietsen.

Ster advertentie
Ster advertentie