Naar homepage
Sport

31 jaar geleden, het kleinste verschil in de Tour
EONOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 31 jaar geleden, het kleinste verschil in de Tour

Het was een legendarische Tour de France, in 1989. Drie weken lang koersen en op het einde een verschil van niet meer dan acht seconden tussen de nummer 1 en 2. Het kleinste verschil ooit in de Ronde van Frankrijk. En dat allemaal na een waanzinnige tijdrit, waarin Greg LeMond iets deed wat niemand meer had verwacht. Hij maakte een achterstand van vijftig seconden goed op de geletruidrager, op Laurent Fignon.

De zinderende slotfase:

Jose de Cauwer had een belangrijke rol in de eindzege van de Amerikaan. De Belg is tegenwoordig commentator bij Sporza, maar was in 1989 de ploegleider van LeMond.

"Fignon is mentaal gebroken door de tussentijden", vertelt De Cauwer. Terwijl iedereen denkt dat het aan het stuurtje lag, geeft De Cauwer aan dat dat niet het enige was. "Lemond was helemaal in de zone. Je zag zijn spieren op zijn rug heen en weer gaan. Vanaf het begin reed hij al boven de zestig door al die straatjes in Parijs."

Drie keer de tour

Nadat LeMond in 1986 voor het eerst de Tour had gewonnen, werd hij per ongeluk door zijn zwager neergeschoten met een jachtgeweer. De jaren erna koerste hij nauwelijks, leek het erop dat hij nooit meer op niveau zou terugkomen. Toch lukt het en nadat hij in 1989 de Tour won wist hij een jaar later opnieuw het geel naar Parijs te brengen.

Fignon vergevingsgezind

Fignon heeft De Cauwer jarenlang niet aangekeken. Hij nam het hem persoonlijk kwalijk dat LeMond dankzij dat triatlonstuur de Tour heeft gewonnen. Nu zou iedereen zich Fignon herinneren als loser, als de man die met acht seconden verschil de Tour verloor. Daarmee zouden de mensen de twee eerdere Tourzeges vergeten.

Pas tegen het einde van zijn leven (Fignon overleed aan kanker) besloot hij de stilte te doorbreken. Op de avond van de WK-finale tussen Nederland en Spanje in 2010 kwam hij op De Cauwer af, in Morzine Avoriaz. Hij pakte zijn arm en sprak de woorden: het is goed. De Cauwer krijgt daar nog steeds kippenvel van.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie