Sport
NOS

Jutta Leerdam pakt tweede afstandszege op de NK Afstanden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jutta Leerdam pakt tweede afstandszege op de NK Afstanden

Jutta Leerdam heeft na haar overwinning op de 500 meter ook kunnen juichen op de 1000 meter. De vriendin van schaatser Koen Verweij reed 1:14,23. De enige Nederlandse schaatssters die ooit harder reden waren Jorien ter Mors en Ireen Wüst.

Die twee waren vandaag aan elkaar gekoppeld in de achtste rit. Ter Mors stond bij de start twee keer achter elkaar niet stil, wat haar een diskwalificatie opleverde. Dat betekent dat de voormalig shorttracker dit jaar niet mee mag doen aan de WK Afstanden. Ook op de 500 en 1500 meter wist ze zich niet bij de beste schaatssters te rijden. Voor Wüst werd het er niet makkelijk op, zij moest namelijk alleen rijden. Het niet hebben van een tegenstander was de belangrijkste reden dat de Brabantse tegenviel. Ze kwam wel tot de tot dan toe snelste tijd: 1:15.64.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Leerdam reed ongekend hard, aldus co-commentator Erben Wennemars. De 20-jarige sprintster van Team Reggeborgh toonde haar goede vorm. Tegenstander Antoinette de Jong had die duidelijk niet. Zij gaat, net als Ter Mors, niet naar Salt Lake City voor de WK Afstanden. Letitia de Jong reed zich in de laatste rit nog tussen Leerdam en Wüst in. Met 1:14.68 sluit ze ook aan bij de wereldtop.

Leerdam mag van zichzelf blij zijn met honderd procent score.mp3

De mannen rijden ook nog een 1000 meter. Zowel de dames als de heren komen hierna nog in actie op de massastart. De afstanden zijn rechtstreeks te volgen in NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie