Sport

Rondom het peloton | Een toekomst zonder fiets

foto: Jeroen Wielaertfoto: Jeroen Wielaert
  1. Nieuwschevron right
  2. Rondom het peloton | Een toekomst zonder fiets

In Salon-de-Provence is de bergstrijd voor 2017 verleden tijd en is er nog enige toekomst voor de tijdrit in Marseille en de aankomst in Parijs, zonder dat de verschillen daar exact te voorspellen zijn. Op de Boulevard du Maréchal Foch kan Michael Matthews opnieuw voor zijn kans gaan, wellicht in duel met Dylan Groenewegen. Zeker is de middeleeuwse schoonheid van het decor, met het kasteel van Empéri hoog boven de platanenkruinen. Vanwege het debuut als etappeplaats hebben ze een grote gele trui aan de oude toren gehangen.

Ik heb geen idee wie die indrukwekkende burcht gebouwd hebben, maar andermaal is het een bewijs van middeleeuwse duurzaamheid. Het oude centrum aan de voet is ook goed behouden, vol pastelgevels en plavuizen. In het hart bevindt zich het bijzondere beeld van de grootste plaatsgenoot: Nostradamus, in 1503 geboren als Michel de Nostredame. Hij bekwaamde zich als apotheker. Hij kreeg ook bij ons grote bekendheid als astroloog, ziener en schrijver van Les Prophéties.

Nostradamus deed zijn voorspellingen in de zogenaamde Centuriën, uitgedrukt in rond de 3525 vierregelige verzen. Ze rijken tot het jaar 3797. De eerste editie kwam uit in 1555. Ook dit werk is onverminderd houdbaar, want mensen houden ervan om de toekomst te weten, dan wel uit te zoeken of Nostradamus hem verkeerd heeft voorspeld.

In Centurie 10, Kwatrijn stond al een waarschuwing voor de aanslagen op de Twin Towers.

In het jaar 1999, de maand sept.
Uit de hemel zal een grote koning van verschrikking komen:
Tot leven wekkend de grote Koning van Angolmois,
Ervoor erna regeert Mars door geluk.

Het jaar 1999 klopte niet, maar geen nood, numerologen redeneerden dat het een cijferspel was met het getal 9111, te lezen als 9-11-1, dus: 11 september 2001. Aanwijzingen voor de complottheorie dat het allemaal door George Bush is verzonnen om tegen Irak ten oorlog te trekken zijn uit geen enkele regel van Nostradamus op te maken.

Voor 2017 had hij het aantreden van Donald Trump al voorzien, wijzend op de grote schaamteloze, vervelende blaffer. Heel accuraat.

Nostradamus was beslist een groot ziener, maar had ook zijn blinde vlekken. In zijn futuristische verzen komt geen fiets voor. Hij voorspelde de aankomst van de Tour in Salon in 2017 niet, laat staan een Tourzege van Romain Bardet.

Daarover gingen ze bij Radio Monte Carlo al een paar dagen geleden te rade bij hun commentator Cyrille ‘le Druïde’ Guimard. Hij zei: ‘Ik weet het niet, kan het gewoon niet zeggen. Romain heeft wél de mogelijkheden.’

Bij een nieuwe Sunweb-party rond Warren Barguil gaf de Izoard alleen duidelijkheid over de status quo in de top drie. Het was voorspelbaar, echte strijd was slechts een illusie.

Ster advertentie
Ster advertentie