Sport
EONOS

Abebe Bikila: de keizer van het lopen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Abebe Bikila: de keizer van het lopen

In het jaar dat de Olympische Spelen Tokio aan doen, gaan we in Langs de Lijn En Omstreken terug naar de vorige keer dat de Spelen plaatsvonden in de Japanse hoofdstad. In 1964 schreef de toen 32-jarige Abebe Bikila opnieuw sportgeschiedenis. De Ethiopische atleet was de eerste marathonloper die zijn olympische titel prolongeerde. Een huzarenstukje dat tot op heden nog nooit is herhaald.

Het was niet de eerste keer dat de lijfwacht van keizer Haille Selassie van zich deed spreken: in 1960 liep hij de olympische marathon in Rome op blote voeten. Desondanks slaagde hij erin dat te doen in een nieuw wereldrecord. Ook vier jaar later in Tokio wist hij het wereldrecord weer aan te scherpen.

Tokio 64.mp3

Verkeersongeval

Ondanks deze sportieve successen kende de marathonlegende geen gelukkig leven. In 1968 raakte hij betrokken bij een verkeersongeval in Addis Abeba toen hij moest uitwijken voor protesterende studenten. Hij raakte vanaf zijn middel verlamd en moest verder in een rolstoel.

Vijf jaar later overleed Bikila na een lang ziekbed. De atleet was toen nog maar 41 jaar oud. Als eerbetoon werd het nationale stadion van Ethiopië naar hem vernoemd. In 2012 werd Abebe Bikila door de wereldatletiekbond opgenomen in de Hall of Fame.

Ster advertentie
Ster advertentie