Ajax grijpt voor de twintigste keer de KNVB beker

2. Ajax grijpt voor de twintigste keer de KNVB beker

Ajax heeft in De Kuip in Rotterdam de TOTO KNVB Beker gewonnen. David Neres bracht de beslissing in de eerste minuut van de blessuretijd, nadat tegenstander Vitesse even daarvoor met tien man was komen te staan. Het werd 2-1 tegen de eenmalig bekerwinnaar uit Arnhem.

Het doelgevaar kwam in de openingsfase van Vitesse. Oussama Tannane was de eerste met een poging. Doelman Maarten Stekelenburg ging gestrekt om de bal te pakken. Even later moest de goalie ook handelend optreden op het schot van Armando Broja. Vitesse had het goed staan. Ajax combineerde, maar kon er niet door komen.

Tot na het eerste kwartier het tempo flink werd opgevoerd. Drie kansen op een rij voor de Amsterdammers waren scheepsrecht voor de openingstreffer. Ryan Gravenberch schoot hard binnen. Vitesse werd vanuit het niets overlopen. Ajax domineerde in het tweede kwartier, maar wist daar niet van te profiteren. De gelijkmaker van Luis Openda van Vitesse kwam ook uit het niets. De spits raakte geblesseerd bij het juichen, maar kon doorvoetballen. Met het moordende tempo was de vraag hoe lang Ajax het vol hield, na de uitputtingsslag tegen AS Roma nog niet zo lang geleden. Vitesse heeft meer rust gehad, maar was zeker niet fitter. Naast Openda hadden ook Riechedly Bazoer, Tannane en Eli Dasa een blessurebehandeling nodig. Laatstgenoemde kwam na de rust niet meer terug.

Weer lukte het Davy Klaassen niet om Remko Pasveer te passeren. Vlak voor rust had hij al de mogelijkheid gekregen; ook in de eerste minuut na de pauze was de Vitesse-doelman zijn schot machtig. De kansen bleven voor Ajax. Antony schoot een centimeter of twintig naast en greep met de handen naar zijn geblondeerde haar. Het leek wel of er een magneet in de handschoen van Pasveer zat. Ook de volgende Ajax-schoten belandden gemakkelijk in zijn handen.

Hoe verder in de tweede helft, hoe verder Vitesse moest inzakken. Ajax zette de ploeg uit Arnhem onder druk. Vitesse liep op zijn laatste benen. Toen kreeg het ook nog te maken met een rode kaart. De vliegende tackle van Jakob Rasmussen op volle snelheid op Antony was direct rood waard, vond de assistent van scheidsrechter Björn Kuipers. Het was een grote psychologische tik voor Vitesse, terwijl Ajax er vlak voor tijd nog frisse krachten in bracht onder wie Neres. De Braziliaan bracht de beker naar Amsterdam. Hij bleef rustig, toen hij de bal voor de voeten kreeg en plaatste 'm in de verre hoek.

Volgende week kan Ajax ook de landstitel winnen, als het eerst donderdag de inhaalwedstrijd van FC Utrecht wint en vervolgens zondag ook de beste is van AZ.