Sport
NOS

Stelling van Borst: 'Koeman moet zijn spelers publiekelijk beschermen, niet aanvallen'

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Stelling van Borst: 'Koeman moet zijn spelers publiekelijk beschermen, niet aanvallen'

Bondscoach Ronald Koeman uitte begin deze week in voetbaltalkshow Rondo kritiek op Brian Brobbey. De Ajax-spits en international, zei Koeman, moet werken aan zijn balaanname en afwerking. Volgens Hugo Borst had de bondscoach die uitspraak niet moeten doen in een talkshow. Koeman had zijn speler niet moeten aanvallen, maar beschermen, betoogt Borst.

Hugo Borst wist niet wat hij hoorde, toen hij maandagavond voetbaltalkshow Rondo opzette. Bondscoach Ronald Koeman zat aan tafel met analisten en uitte kritiek op Brian Brobbey, een van zijn eigen internationals. Dat deed hij nadat analyticus Marco van Basten begon over de gemiste kansen van de 21-jarige spits. "Ik hoop nog steeds dat hij zich doorontwikkelt", zei Koeman daarop. "Tijdens de vorige interlandperiode zag je dat zijn eerste aanname en manier van werken niet goed was. Dan vraag ik me af: wat doe je dan bij je clubs?"

Borst was naar eigen zeggen flabbergasted toen hij dat hoorde. "Hij had dat op een persconferentie nog wel kunnen zeggen, al was dat ook vuurwerk geweest. Nu deed hij dat te midden van analytici, en niet de minsten", doelde Borst op bijvoorbeeld Van Basten.

Brobbeyist

"Je hebt brobbeyisten en anti-brobbeyisten. Van Basten is heel kritisch, een anti-brobbeyist", vervolgt Borst. "Ik dacht: Koeman, blijf weg uit deze discussie. Respecteer dat deze jongen bij een zieltogende club en in een matig elftal speelt. Het is knap dat Brobbey in elf wedstrijden vijf goals heeft gemaakt, hij doet het helemaal niet zo beroerd."

Quote

Het is knap dat hij in elf wedstrijden vijf goals heeft gemaakt, hij doet het niet beroerd

Hugo Borst over de bekritiseerde Ajax-spits en Oranje-international Brian Brobbey

De kritiek van Koeman was overigens terecht, stelt Borst. "Zijn afwerking moet echt beter. Je niet dat als hij voor de keeper komt, hij niet kijkt, niet wacht." Maar Borst vindt ook dat Koeman zich aan zo'n talkshowtafel "als een diplomaat" had moeten opstellen. "Hij ging mee met de kritiek van Van Basten, dat is niet zijn rol."

'Zo'n uitspraak gaat nooit in je voordeel werken'

Het valt volgens Borst te vergelijken met Maurice Steijn, die bekritiseerd toen hij aangaf te twijfelen aan de spelers die deze zomer naar Ajax kwamen. "Dat zal uiteindelijk nooit in je voordeel werken", stelt Borst, zeker niet nu de interlandperiode weer is aangebroken. "Ook andere internationals zullen deze week denken: als ik niet presteer, wat zegt de bondscoach dan over mij?"

Wat vinden de luisteraars?

Luisteraars kunnen hun mening delen via de NPO Radio 1-app. Brian is het niet eens met de stelling: "Koeman zegt gewoon hoe het is, hou toch op met pamperen", schrijft hij.

Berry deelt de mening van Borst wel. Hij vindt dat Koeman "met twee maten weegt", omdat de bondscoach de spits wel heeft opgeroepen voor de EK-kwalificatieduels met Ierland en Gibraltar. "Dan kun je niet zo'n kritische mening geven in de media. Koeman kan Brobbey beter prikkelen met zijn keuzes om hem in de basis te zetten of te wisselen."

Ook Danny vindt dat Koeman de kwestie beter intern had kunnen bespreken. "Dat doe je niet bij sportprogramma's op tv. Wie wordt de volgende speler die wordt genoemd? Intern bespreken, niet op televisie."

Quote

Koeman zegt niks raars

Luisteraar Willem reageert op de Stelling van Borst

Dat de meningen sterk uiteen lopen, illustreert de volgende reactie van Willem. "Iemand houdt eens niet de hand voor zijn mond en zegt eens eerlijk wat-ie vindt, en dan is het weer niet goed. Koeman zegt niks raars en heeft gewoon gelijk", schrijft hij."

Hij vervolgt: "Het is geen aanval, het is een kritische constatering omdat het Nederlands voetbal hem aan het hart gaat. En - niet onbelangrijk - Brobbey kan het prima hebben", doelend op een reactie van de spits waarin hij aangaf "ermee te kunnen leven".

Volgens Bram mag de trainer zelf invullen hoe hij met zijn spelers omgaat: "Kritisch zijn mag. Het is aan de bondscoach om te bepalen hoe hij zijn team voorbereidt en op scherp stelt. Het zijn volwassen jongens met volwassen inkomens, kritiek hoort daar bij."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie