Sport
NOS

Tadej Pogačar wint Amstel Gold Race: 'Hij is gekomen voor de overwinning'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tadej Pogačar wint Amstel Gold Race: 'Hij is gekomen voor de overwinning'

Tadej Pogačar heeft de Amstel Gold Race met groot machtsvertoon gewonnen. Liefst 28 kilometer lang reed hij solo. De Sloveen kwam in een tijd van 6:02:02 over de eindstreep.

Video niet beschikbaar

"We krijgen geen fotofinish”, vertelde Gio Lippens lachend. De wielercommentator verwees daarmee naar eerdere controverses die fotofinishes in Zuid-Limburg veroorzaakten, zoals bij de winst van Wout van Aert in 2021. "Nu is de fotofinish heel simpel, er staat maar één man op de foto: Tadej Pogačar", vertelde Lippens. "Hij is gekomen voor de overwinning."

Vroeg opengebroken

De race werd al snel opengebroken, omdat onder meer Pogačar en Tom Pidcock vroeg voor de aanval kozen in het regenachtige Limburg. Door de regen was het glad op de weg, met een valpartij als gevolg. Bij die valpartij was ook de Fransman Dorian Godon, winnaar van de Brabantse Pijl, betrokken. "Als het daar geregend heeft, dan kan het daar ongelofelijk glad zijn”, legde Lippens uit.

Video niet beschikbaar

Uitgedunde kopgroep na valpartij

Door de valpartij werd de kopgroep, met een voorsprong van dertig seconden, behoorlijk uitgedund. In het laatste half uur van de race reed Pogačar in zijn eentje naar de finish.

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie