Sport
WNL

Loopcoach over de Marathon van Rotterdam: 'Ik schrik soms van de lopers'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Loopcoach over de Marathon van Rotterdam: 'Ik schrik soms van de lopers'

Zo'n 17 duizend lopers staan zondag voor de start van de Marathon van Rotterdam te trappelen. Maar volgens loopcoach Errol Esajas maken de ruim 42 kilometer die ze moeten afleggen voor veel van de deelnemers meer kapot dan ze lief is. "Voor 90 procent", denkt hij. "Als ik langs de kant sta en mensen zie lopen schrik ik soms."

Zo hebben sommige lopers overgewicht. "En bij elke stap die je maakt vangen je gewrichten twee a drie keer je lichaamsgewicht op", zegt Esajas bij WNL In de Kantine. Bovendien zijn veel mensen die meedoen volgens hem niet écht getraind. "In principe kan iedereen de marathon lopen, maar de toplopers die hem binnen drie uur lopen, die zijn écht fit", zegt hij. "De mensen die niet fit zijn lopen achteraan."

Zo word je écht fit

Esajas begeleidt meerdere topsporters bij het verbeteren van hun looptechniek. Onder meer Denzel Dumfries (Internazionale, Italië), Cody Gakpo (Liverpool F.C. in Engeland) en tennisster Kiki Bertens leerde hij beter lopen.

Hij weet dan ook als geen ander hoe je fit kan worden: namelijk door aan je coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid, ofwel CLUKS, te werken, zo zegt hij. "Dat zijn elementen die altijd in je training moeten zitten." Daarnaast vindt de loopcoach dat marathonlopers in hun voorbereiding "sowieso" naar een atletiekclub moeten gaan waar ze uitgelegd wordt hoe ze goed kunnen lopen.

Tips

Zelf heeft Esajas ook wat tips. Zo moet je lenigheid statisch en dynamisch trainen. "Lopen is ook niet alleen statisch, dat is ook dynamisch. Dus je moet die spieren dynamisch trainen", legt hij uit. "Je moet dus niet alleen stilstaand oefeningen uitvoeren, maar ook bewegend." Daarbij moeten mensen ook het bovenlichaam niet vergeten. "Het zijn niet alleen de benen, ook je bovenlijf moet goed los zitten."

Coördinatie kun je trainen door niet alleen maar rechtuit, maar ook achteruit te lopen. "Je moet ook de spieren achter triggeren." Ook zijwaarts lopen is goed voor je coördinatie. "Als je alleen maar statisch loopt, kom je vast te zitten."

De 42ste editie van de marathon van Rotterdam gaat zondag van start op de Coolsingel.

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie