Ajax wint topper in Eindhoven na controversiële treffer

2. Ajax wint topper in Eindhoven na controversiële treffer

Ajax heeft de koppositie in de Eredivisie heroverd door in Eindhoven PSV met 1-2 te verslaan. De beslissende goal kwam van de voet van Noussair Mazraoui. Daaraan ging een betwist punt vooraf: was de bal volledig over de zijlijn geweest? Scheidsrechter en VAR konden het niet constateren.

De wedstrijd kwam nauwelijks los in de eerste helft met een laag tempo. Winteraankoop Joey Veerman produceerde na een kwartier het eerste schot op doel, namens PSV. Het was een makkelijke prooi voor Remko Pasveer. PSV-doelman Joël Drommel schrikte op toen de vrije trap van Ajax in een keer voor zijn neus kwam en tegen de lat stuitte. Edson Álvarez kon net niet bij de bal.

Brobbey scoort geblesseerd een goal

Ajax-spits Brian Brobbey was flink aangeslagen na een botsing met een PSV'er. Hij kon nauwelijks lopen. Toch was hij belangrijk voor de Amsterdammers. Na een voorzet van Dusan Tadic wist de deze winter teruggekeerde aanvaller de bal binnen te knikken. Direct na zijn goal stortte de sterke doelpuntenmaker ter aarde en moest vervangen worden door Danilo. PSV was voor rust nog dichtbij de gelijkmaker via Olivier Boscagli uit een corner. De bal ging recht op Pasveer af, die met zijn lichaam tegen hield.

Na 53 minuten profiteerde PSV van een fout van Jurriën Timber die de bal in het niets speelde. Cody Gakpo ving op, Veerman legde klaar voor Mario Götze en de Duitse middenvelder trof doel. Voor de tweede week op rij was het raak voor Götze, na daarvoor een lange periode van droogte.

Omstreden beslissing

Op het veld ontstonden in het laatste halfuur veel ruimtes. Beide ploegen vochten voor een overwinningen, met pittigere duels als gevolg. Uit het niets viel een knal van Mazraoui binnen. PSV protesteerde direct omdat de bal over de zijlijn zou zijn geweest. Iedereen stond minuten te wachten op een oordeel van de VAR. Jochem Kamphuis kon niet duidelijk genoeg op zijn beeld zien dat de bal volledig over de lijn was en dus telde de goal (1-2).

Invaller Danilo kreeg de kans om de wedstrijd helemaal te beslissen, maar liet dit na. Hij maakte het Drommel te gemakkelijk. Door de lange pauze bij de 1-2 kwam er negen minuten aan extra tijd. Ajax hield de bal slim in de ploeg. In de laatste minuut zette PSV nog even aan. Na lang breien eindigde het met een schot naast van Bruma.

Ajax passeert zodoende PSV op de ranglijst in de Eredivisie, van een punt achterstand gaat het naar een voorsprong van twee punten. Heracles Almelo en Go Ahead Eagles speelde tegelijkertijd met 1-1 gelijk.