Nederland wint ook derde EK-wedstrijd

2. Nederland wint ook derde EK-wedstrijd

Het Nederlands elftal heeft ook de derde groepswedstrijd bij het EK gewonnen. In de Johan Cruijff-ArenA werd Noord-Macedonië met 3-0 verslagen. Oranje was al zeker van de winst in de poule en speelt komende zondag in de achtste finales in Boedapest. De tegenstander is nog niet bekend, maar de kans is groot dat de nummer drie uit Groep F, de Poule des Doods, de volgende opponent is.

Bondscoach Frank de Boer had na de overwinningen op Oekraïne en Oostenrijk zijn team op twee plaatsen gewijzigd. PSV-aanvaller Donyell Malen nam de spitspositie over van Wout Weghorst en ajacied Ryan Gravenberch verving op het middenveld Marten de Roon. Ondanks de zwakte van de tegenstander wist het Nederlands elftal de wedstrijd voor rust nauwelijks naar haar hand te zetten. Ondanks veelvuldig balbezit waren het de Macedoniers die het eerst scoorden. Ivan Trickovski schoot de bal achter Maarten Stekelenburg, maar hij werd gered door de grensrechter die voor buitenspel had gevlagd. Vlak daarna werd hij gered door de paal die de inzet van Aleksander Trajkovski terugstuurde.

Depay en Malen vieren de 1-0

Nederland was toen al op 1-0 gekomen door de kersverse aanwinst van Barcelona, Memphis Depay. Hij profiteerde van een goede combinatie met Malen. Na rust veranderde Frank de Boer van tactiek en speelde Oranje het 4-3-3 systeem en dat leverde beter voetbal op en ook meer doelpunten. Twee keer trof aanvaller Georginio Winaldum het doel en twee keer waren Depay en Malen betrokken bij de voorbereiding. Hoewel Noord-Macedonië rijp leek voor de slacht stokte de doelpuntenproductie al was invaller Weghorst nog dicht bij met een schot op de lat. De bondscoach kon nog her en der wat wisselen en gunde daarbij ook PSV-er Gody Gakpo zijn interlanddebuut.