Sport
NOS

Tsjakadoea over 'missen' brons: 'Eerst even slikken, nu trots op vijfde plaats'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tsjakadoea over 'missen' brons: 'Eerst even slikken, nu trots op vijfde plaats'

Judoka Tornike Tsjakadoea (24) had tijdens zijn eerste Olympische Spelen uitzicht op een bronzen medaille, maar in de golden score verloor hij op waza-ari van Yeldos Smetov uit Kazachstan. De Nederlander met Georgische roots blikte zondagochtend bij RadiOlympia terug op zijn uitschakeling op de Spelen. Bij Tsjakadoea overheerst een dag na het missen van brons vooral een gevoel van trots, ook door de vele positieve reacties op zijn optreden in Tokio.

Video niet beschikbaar

Bij RadiOlympia ging Tsjakadoea vanuit het olympisch dorp in Tokio in gesprek met presentatoren Toine van Peperstraten en Tom van 't Hek. De grootste teleurstelling bij de judoka uit Leeuwarden was inmiddels gezakt. "Ik heb de laatste minuut van mijn laatste wedstrijd nog wel één keer teruggekeken op mijn telefoon. Het was zeker even zuur om te zien, maar ik heb me herpakt", aldus Tsjakadoea.

Een slapeloze nacht heeft de judoka niet gehad van de nederlaag in de golden score. "Nee, ik was heel moe. Ik kreeg ook heel veel berichten en belletjes. Ik heb op een gegeven moment maar mijn telefoon weggelegd en viel direct in slaap."

Opofferingsworp

Tsjakadoea won zijn eerste twee wedstrijden op de olympische tatami, maar verloor in de kwartfinale van Yang Yung-Wei, uitkomend voor Chinees-Taipei. In de herkansing won Tsjakadoea vervolgens van Artem Lesiuk uit Oekraïne, waarna een strijd om brons volgde tegen de Kazach Smetov.

"Die tegenstander was een goede gast, maar had daarvoor een zware pot gedraaid. Ik domineerde in ons duel en hij had twee straffen op zijn naam staan. Bij drie straffen verlies je en hij zat daar dicht tegenaan. Toen we in de golden score kwamen wilde ik zo snel mogelijk weer een worp maken. Hij raakte leeg. Ik ging alleen iets te snel en hij nam mij over. Dat had ik niet verwacht."

Tsjakadoea wilde een 'opofferingsworp' inzetten, waarbij hij zelf op zijn rug zou gaan liggen om Smetov naar de mat te werken, maar dat pakte niet goed uit. "Ik zette de worp in, maar rolde achterover en belandde al half op mijn rug. Toen ik op mijn rug lag dacht ik al: het is over. Meestal krijgt de tegenstander een score voor zo'n situatie, maar soms ook niet. Dit keer gaven ze 'm wel."

Nieuwe kans

Na een nacht slapen heeft de teleurstelling bij Tsjakadoea plaatsgemaakt voor trots. "De vele lieve berichten en belletjes hebben mij ook goed gedaan. Iedereen zei dat ik trots mag zijn op mezelf. Ik ben toch vijfde op de Spelen geworden. Ik heb het uiterste van mezelf laten zien en kan zeker tevreden terugkijken op dit toernooi. Volgende week doe ik nog mee met het toernooi bij de mixed teams. Er zijn dus nog kansen op een medaille", besluit de judoka.

Ster advertentie
Ster advertentie