Sport
NOS

Bart Frouws en Cor Pot: feiten en cijfers over de eerste speelronde van het seizoen

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Bart Frouws en Cor Pot: feiten en cijfers over de eerste speelronde van het seizoen

Oud-voetbaltrainer Cor Pot was vandaag in de studio van NOS Langs de Lijn. Samen met data-analist Bart Frouws analyseerde hij de eredivisiewedstrijden van dit weekend. Dit artikel is slechts een overzicht. Bekijk alle items terug via Fragmenten op de website van NOS Langs de Lijn.

Dat landskampioen Feyenoord vanmiddag doelpuntloos gelijkspeelde tegen Fortuna Sittard, komt volgens Pot mede door een gebrek aan diepgang. Zelf was hij tussen 1984 en 1987 en in de periode 2019-2021, in verschillende functies, trainer bij Feyenoord. Het huidige elftal is te voorspelbaar, vindt hij. Of, zoals hij het noemt: er lopen te veel "ééntempospelers" rond – met name op het middenveld. "De enige die onvoorspelbaar is met zijn acties, is Paixao."

Die constatering klopt, bevestigt data-analist Frouws. Paixao noteerde vanmiddag liefst acht doelpogingen, waarvan drie daadwerkelijk op doel. De laatste keer dat een Feyenoorder zo vaak schoot, was vier jaar geleden: Robin van Persie (twaalf pogingen) in mei 2019.

Eerste rode kaart voor Feyenoorder onder Slot

Een opvallende rol was weggelegd voor vleugelverdediger Bart Nieuwkoop, die deze zomer terugkeerde bij Feyenoord en vanmiddag direct in de basis stond. Zijn terugkeer was van korte duur: na 25 minuten werd hij weggestuurd. Na een overtreding trok arbiter Rob Dieperink in eerste instantie nog de gele kaart, maar na ingrijpen van de VAR mocht Nieuwkoop vroegtijdig vertrekken. "Als je goed kijkt, zie je dat Nieuwkoop uitglijdt", zegt Pot. "Het is kortzichtig gezien van de VAR om rood te geven." Sinds de komst van trainer Arne Slot twee jaar terug kreeg nog geen enkele Feyenoord-speler rood in de eredivisie. Tot vandaag dus.

Excelsior scoort en wint in de honderdste minuut

Excelsior won vanmiddag in een opmerkelijk duel met 3-4 op bezoek bij NEC. De winnende treffer kwam van de Zweedse invaller Oscar Uddenäs, die snoeihard in de kruising schoot. Nota bene in de tiende minuut van de blessuretijd. De honderdste minuut dus: het is volgens Frouws aannemelijk dat dit de laatst gescoorde goal in de geschiedenis van de eredivisie is. In ieder geval sinds dat dergelijke statistieken worden bijgehouden, vanaf het begin van deze eeuw.

Een ander noemenswaardig feitje dan: de drie doelpunten van NEC werden gescoord door Youri Baas, Sontje Hansen en eredivisiedebutant Koki Ogawa. Nooit eerder kwam het voor dat drie debutanten voor de Nijmeegse club in één eredivisieduel scoorden.

Ajax is een ploeg in wederopbouw, ongegronde kritiek op Brobbey

Ajax won de openingswedstrijd overtuigend van Heracles Almelo (4-1), en deed dat met vier basisdebutanten: Jakov Medic, Anass Salah-Eddine, Benjamin Tahirovic en Branco van den Boomen. Voor het eerst sinds 17 augustus 2003 begon Ajax met vier basisdebutanten aan een eredivisieduel.

Spits Brian Brobbey kreeg kritiek na de overwinning, mede omdat hij inefficiënt zou omgaan met kansen. De statistieken geven echter een genuanceerder beeld: Brobbey benut in de eredivisie 41% van zijn kansen. Dat is sinds het seizoen 2010/11 het gemiddelde voor aanvallers. Slecht doet de Amsterdammer het dus niet.

Vijftien seizoenen FC Utrecht voor Mark van der Maarel

FC Utrecht-verdediger Mark van der Maarel (34) is aan zijn vijftiende seizoen bij FC Utrecht begonnen. Dat is het hoogste aantal voor een speler voor een specifieke club deze eeuw. Dat is veel, maar een record is nog ver weg. Dan moet hij nog even door: doelman Sander Boschker kwam in liefst 22 seizoenen tot speelminuten voor FC Twente.

PSV won in eigen huis met 2-0 van FC Utrecht. Verrassend? Niet bepaald: de voorgaande 41 thuisduels met FC Utrecht gingen allemaal niet verloren.

Ster advertentie
Ster advertentie