Sport
NOS

Kwiatkowski klopt Cosnefroy nipt in Amstel Gold Race

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Kwiatkowski klopt Cosnefroy nipt in Amstel Gold Race

De Pool Michał Kwiatkowski heeft voor de tweede keer de Amstel Gold Race gewonnen. De wielerklassieker in Limburg werd beslist op basis van de finishfoto, waaruit bleek dat Kwiatkowski zijn wiel net wat eerder over de meet had dan medekoploper Benoît Cosnefroy. Mathieu van der Poel werd vierde.

In de Limburgse heuvels reed urenlang een groep van zes renners op kop. Daarbij zat de Nederlander Ide Schelling. Nathan van Hooydonck (Jumbo-Visma) en Victor Campenaerts (Lotto Soudal) sloten later aan. Bij de beklimming van de Eyserbosweg voerde de ploeg van Ineos het peloton aan, voor kopman Tom Pidcock.

Vanaf de Eyserbosweg werd de Gold Race een afvalkoers. Een grote groep renners was uitgeschakeld voor de winst. Het groepje dunde uit tien man. Alleen Ineos was met twee renners vertegenwoordigd: Pidcock en Kwiatkowski. De Pool die in 2015 al eens won ging de laatste ronde als koploper in. Pidcock bleef rustig in het groepje daarachter. De enige die Kwiatkowski nog bij kon halen was Cosnefroy van AG2R.

Blij gemaakt met een dode mus

Van der Poel probeerde laat in de koers met twee versnellingen nog terug te komen tot bij de twee leiders. Tevergeefs. De twee maakten er een spannende sprint van. Het leek op het eerste oog verrassend Cosnefroy te zijn die won, maar de finishfoto toonde het omgekeerde. De Fransman kreeg ook de eerste eer van de organisatie en stak de vuist in de lucht, maar werd even later alsnog teleurgesteld. Daarachter kwam Tiesj Benoot (Jumbo-Visma) als derde over de finish. In het groepje daarachter was Van der Poel de snelste sprinter. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen van vorige week werd vierde.

Vrouwenkoers

Marta Cavalli was de verrassende winnaar van de vrouwenkoers. De Italiaanse in Franse dienst ging er vlak voor de top van de Cauberg vandoor. Demi Vollering bleef in het wiel van Annemiek van Vleuten die alleen het gat niet dicht kreeg. Vollering werd tweede. Liane Lippert uit Duitsland was de nummer drie.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie