Sport
MAX

Anna van der Breggen: 'Topsport hoeft niet altijd hard te zijn'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Anna van der Breggen: 'Topsport hoeft niet altijd hard te zijn'

Voor wielrenster Anna van der Breggen staat het nieuwe wielerseizoen eindelijk voor de deur. Eigenlijk zou ze deze zomer stoppen na de Olympische Spelen. Nu focust ze zich op het EK en de Giro Rosa. "Ik denk dat ik er klaar voor ben, maar je weet nooit helemaal hoe goed je bent."

Dat zei Van der Breggen zondag op De Perstribune van MAX. Van der Breggen kijkt uit naar het koersen, maar ze heeft de vijandigheid in het peloton niet gemist want dat is iets wat ze soms wel merkt dat rensters elkaar bijvoorbeeld afsnijden. "Natuurlijk hoef je niet met iedereen vriendinnen te zijn, maar topsport hoeft niet altijd hard te zijn", aldus de Olympisch kampioene van Rio.

Olympisch goud

Het grote moment van glorie voor Anna van der Breggen was natuurlijk haar gouden Olympische wegrace in Rio de Janeiro in 2016. Al werd die race overschaduwd door de grote val van Annemiek van Vleuten die toen aan de leiding reed. Ook voor Van der Breggen en haar mederensters waarmee ze in de achtervolging zat was dat een heftig moment. "Volgens mij stopten we ook met fietsen want we schrokken er gewoon van."

Toch moesten de renners door in de Olympische finale. "Het was volgens mij Emma Johansson die ons aanspoorde dat we door moesten." Uiteindelijk won ze de finale na een sprint, niet haar sterkste punt normaal gesproken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vijf keer de Muur van Hoei

Toch ziet Van der Breggen de Olympische titel niet als haar beste overwinning. Daarvoor moeten we naar de Waalse Pijl. In 2019 won ze die koers voor de vijfde keer op rij! "Je rijdt daar en die finale is zo mooi. Je verwacht niet om hem vijf keer op rij te winnen."

Nu het seizoen kan beginnen kan Van der Breggen haar oude wielerleven weer helemaal oppakken. De afgelopen maanden vermaakte ze zich prima met haar man, maar ze heeft ook nieuwe hobby’s gevonden. "Ik ben gaan broodbakken, en ik ben een eigen moestuin begonnen. Een beetje rustige dingen waar je normaal gesproken geen tijd voor hebt."

Ster advertentie
Ster advertentie