Sport

Een seizoen zonder publiek, dat gaan maar weinig clubs overleven

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Een seizoen zonder publiek, dat gaan maar weinig clubs overleven

[NOS] De coronacrisis is een bedreiging voor talloze sectoren. Ook het betaalde voetbal zal grote klappen moeten incasseren. Terwijl het er op leek dat de bomen tot in de hemel groeiden. Maar behalve de goedverdienende profs in de top van de eredivisie en in buitenlandse competities bestaat het betaalde voetbal ook minder gefortuneerde werknemers. Semiprofs in de eerste divisie, koffiejuffrouwen, persvoorlichters en terreinknechten. Allemaal mensen die moeten vrezen voor hun toekomst.

Eric Gudde, heeft er een bewogen periode opzitten die nog lang niet ten einde is. De directeur betaald voetbal van de KNVB kreeg veel kritiek nadat het seizoen was beëindigd waarbij er niemand tot kampioen werd uitgeroepen maar ook geen clubs degradeerden of promoveerden. In Langs de Lijn vertelde hij dat er vaak een grens werd overschreden. "Ik heb negen jaar bij Feyenoord gewerkt, daar heb ik ook dit soort stormen meegemaakt. Dat geeft wel wat eelt op je ziel. Ik vind het vervelend voor het thuisfront, ik vind het ook vervelend als voortdurend het woord KNVB erbij wordt gezet. Het is alsof het al mijn collega's betreft en die verdienen beter."

"Clubs moeten de tering naar de nering zetten"

De eerste schattingen waren verliezen oplopend tot 400 miljoen. Maar zover zal het volgens Gudde niet komen. Hij wist dat eer een plan moest komen waarmee de voetbalwereld zelf kon bezuinigen. Variërend van loonoffers van spelers, trainers en directies tot een bijdrage van de zaakwaarnemers. Maar daarmee alleen redt men het niet en daarom is Gudde in gesprek met de politiek over een noodfonds. Daar kunnen clubs op terugvallen die door de coronacrisis in de problemen komen. Clubs die al eerder in zwaar weer verkeerden moeten het op een andere manier oplossen. Gudde, die in zijn periode bij Feyenoord ook al moest bezuinigen, hoopt dat clubs beseffen dat ze de tering naar de nering moeten zetten. De KNVB zelf loopt er in ieder geval niet voor weg. "Wij hebben er ook gelijk de veiligheidsmodus opgezet. Dat betekent dat je een aantal contracten niet verlengd, dat je een aantal vacatures niet invult maar de taken gaat verdelen. Nou ik heb dat bij een paar clubs gezien, die hebben daar al behoorlijk beleid in gemaakt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie