Sport
MAX

De avonturen van jonge Nederlandse voetballers in het buitenland: 'In de tank naar de uitwedstrijd'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. De avonturen van jonge Nederlandse voetballers in het buitenland: 'In de tank naar de uitwedstrijd'

Journalist Peter Möhlmann schreef het boek 'Welkom in de voetbaljungle'. Het boek gaat over de avonturen van jonge Nederlandse voetballers in het verre buitenland. Is zijn beeld van het voetbal in het buitenland veranderd? In Villa VdB gaat hij over het boek in gesprek met Jurgen van den Berg.

Video niet beschikbaar

Geen rooskleuriger beeld

"We kennen natuurlijk het glansrijke leven van voetbalsterren als Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Kylian Mbappé. Grote voetballers, die op het hoogste niveau spelen en veel geld verdienen. Maar er is ook een kelderklasse van buitenlandse competities waar ook Nederlandse voetballers actief zijn", zegt Möhlmann.

Voor het boek volgde hij elf voetballers, die actief zijn over de hele wereld. "Door het schrijven van het boek ben ik de voetbalwereld beter gaan begrijpen, en ik heb er geen rooskleuriger beeld van gekregen."

Tank

Möhlmann schetst een schimmige wereld waarin afspraken niet worden nagekomen, contracten op het laatste moment worden aangepast zonder toestemming van spelers en de rol van de maffia. Hij noemt verschillende voorbeelden van voetballers die in een aanvaring kwamen met hun zaakwaarnemer, sommige werden opgelicht. Hij vertelt het verhaal van Nick Kuipers, die speelt bij Persib Bandung in Indonesië. "Die moest in een tank naar een uitwedstrijd worden gereden, vanwege de dreiging van het thuispubliek."

Mentaal sterker

"Alles gaat op basis van vertrouwen, deze jongens kiezen echt voor het avontuur. Toch heeft geen enkele voetballer die ik gesproken heb spijt van de beslissing om naar het buitenland te gaan," aldus Möhlmann. "Deze jongens zijn mentaal veel sterker geworden en kunnen goed omgaan met tegenslagen." Een advies voor jonge voetballers die op het punt staan om naar het buitenland gaan heeft hij zeker: "Laat je goed begeleiden. Zorg ervoor dat je een plan hebt en ga niet impulsief het avontuur aan."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie