Sport

Etappe 19: na zware bergetappes is het woord weer aan de sprinters

NOS
foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Etappe 19: na zware bergetappes is het woord weer aan de sprinters

Voor de tweede keer in de geschiedenis is Champagnole aankomstplaats in de Tour de France. De renners hebben 166,5 kilometer achter de kiezen als ze, na het vertrek in Bourg-en-Bresse, aankomen in de stad waar alleen in 1937 een streep werd getrokken in de Ronde van Frankrijk.

Champagnole was 83 jaar geleden het toneel van de ploegentijdrit. De Tour werd toen nog verreden met landenploegen en het Belgische team, van topfavoriet Sylvère Maes, was de sterkste in de race tegen de klok.

Strijd van snelle mannen

Vandaag zal het hoogstwaarschijnlijk een strijd worden tussen de snelle mannen. De sprinters die de zware bergritten van de afgelopen week goed hebben verteerd, zullen voor hun voorlaatste kans op een etappeoverwinning gaan. De laatste kans ligt traditioneel op de Champs-Elysées op de laatste dag.

Tussen de vele bergetappes van deze Tour de France door bewees onder anderen Wout van Aert dat hij tot de snelste mannen van het peloton behoort. De Belg van Jumbo-Visma pakte twee etappeoverwinningen. Caleb Ewan sprintte ook twee keer naar ritwinst en Sam Bennett was één keer de snelste in de massasprint.

De Nederlandse sprinthoop Cees Bol was al twee keer dicht bij een etappeoverwinning. In de openingsrit van Nice naar Nice kwam hij als derde over de streep en in de vijfde etappe was Van Aert te snel voor de Sunweb-renner.

Strijd om het groen

Niet alleen de eindsprint in de straten van Champagnole is interessant, ook de tussensprint kan nog spektakel opleveren. De strijd om de groene trui is namelijk nog niet gestreden. Sam Bennett gaat aan de leiding in het puntenklassement. De Ier heeft in zestien etappes al 298 punten bij elkaar gefietst.

Peter Sagan, die al zeven keer de groene trui naar Parijs bracht, staat op 246 punten. De Slowaak verloor kostbare punten in de elfde etappe, toen hij werd teruggezet van de tweede naar de 85ste plek in de daguitslag. Sagan hinderde Van Aert in de massasprint, oordeelde de Tourjury.

De finish van de negentiende etappe lijkt perfect voor een mooie strijd tussen de snelle mannen. Er ligt nog een heel scherpe bocht op 1.200 meter voor de finish, maar de laatste kilometer is rechttoe rechtaan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie