Sport
BNNVARA

'Straks ben ik de journalist die drie sleutelbeenbreuken op zijn naam heeft staan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Straks ben ik de journalist die drie sleutelbeenbreuken op zijn naam heeft staan'

Journalist Thomas Sijtsma mocht tijdens de Ronde van Duitsland van vorig jaar een kijkje in de keuken nemen bij het Kazachse wielerteam Astana. Hij kon alles van dichtbij bekijken en werd op een gegeven moment zelfs onderdeel van het team. In B.V.S.C deelt Sijtsma zijn verhaal en vertelt hij onder andere hoe hij bijna een massale valpartij veroorzaakte.

Thomas Sijtsma over Astana

Thomas Sijtsma vertrok eind augustus 2019 richting de start van de eerste etappe in Hannover om te kijken wat er allemaal achter schermen gebeurt bij een van de grootste wielploegen ter wereld. Een ontspannen week was het zeker niet voor de journalist: "Het was hard werken. Ik was met mijn oude Peugeot gekomen alleen daar hadden ze niet op gerekend."

Onderdeel van het team

"Er was niet veel personeel, maar mijn auto moest wel meegenomen worden. De verzorger moest in mijn auto rijden en ploegleider Lars Michaelsen vroeg aan mij of ik plaats kon nemen in de ploegleidersauto. Op dat moment stond Alexey Lutsenko hoog in het klassement. Lars vroeg of ik een fietsband kon wisselen en of ik een fiets van het dak kon halen. Na een paar keer oefenen had ik het onder de knie."

"Uiteindelijk mocht ik mee en moest ik ervoor zorgen dat Lutsenko zo snel mogelijk een nieuwe fiets kreeg in geval van nood. Ik was best wel zenuwachtig", erkende Sijtsma

De bidonwissel

"Alles ging goed met Lutsenko en we waren met de ploegleidersauto alvast naar voren gereden om bidons aan te geven aan de renners. Ik had weleens eerder bidons aangegeven bij snelheid van 20 km/h, maar bij een snelheid van 50 km/h is het toch anders. Ik kreeg een korte uitleg en de tip dat ik de bidon op tijd los moest laten. Ik vroeg nog wanneer dat was, maar ik kreeg het niet helemaal goed mee."

"Ik was gefocust, maar ik kon de blauwe kleur van Astana niet vinden. Uit het niets kwam de Deense renner Magnus Cort Nielsen en die probeerde de bidon uit mijn handen te pakken. Ik had de bidon helaas al te vroeg losgelaten en ik zag hem zo het peloton in rollen."

Met de schrik vrij

"Ik had hartkloppingen en zat al met mijn handen in mijn haren. Ik dacht dat ik de journalist zou zijn die drie sleutelbeenbreuken en twee schedelbasisfacturen op zijn naam kreeg. Uiteindelijk liep het goed af. Ik werd nog even uitgescholden door Lutsenko, maar ik was vooral blij dat er niemand viel", zei een opgeluchte Sijstma.

Meer van B.V.S.C.?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie