Sport
EONOS

Beachvolleyballers voor de toekomst

foto: FIVBfoto: FIVB
  1. Nieuwschevron right
  2. Beachvolleyballers voor de toekomst

Ze spelen nog maar een jaar samen, maar nu al vormen Stefan Boermans en Yorick de Groot een topteam in het internationale beachvolleybal. Bij twee sterk bezette toernooien in het Mexicaanse Cancun eindigden ze als vijfde. De Olympische Spelen, later dit jaar in Tokio, komen nog iets te vroeg voor het tweetal, maar dromen van Parijs, drie jaar later, dat durven ze wel.

Allebei speelden ze volleybal op het hoogste niveau in de zaal. Stefan Boermans (26) kwam in de eredivisie uit voor Dynamo Apeldoorn, Yorick de Groot (20) stond in diezelfde divisie bij Sliedrecht Sport in de zaal. Maar inmiddels hebben ze hun geluk gevonden in het zand.

BeachvolleybalTeam Nederland vroeg het tweetal om tot de selectie toe te treden om een vierde team te vormen. Omdat ze allebei de ambitie hadden om topsporter te worden stemden ze vrij makkelijk toe. Een keuze die al dit jaar zijn vruchten begint af te werpen.

Doorbraak

De doorbraak vond plaats aan de andere kant van de wereld. Vanwege de coronapandemie zit het hele circuit van toernooien anders in elkaar bij het beachvolleybal. Alle topteams gingen naar Cancun waar drie weken achtereen drie toernooien werden gespeeld. De evenementen kregen vier sterren, het op een na hoogste niveau, op WK's en Olympische Spelen na.

Het eerste toernooi strandde het duo in de kwalificaties, daarna eindigde het twee keer als vijfde. Normaal gesproken een klassering die recht geeft op de belangrijke A-status. Maar dan moet je dat van te voren aanvragen bij sportkoepel NOC*NSF en dat was niet gebeurd. Bij het derde toernooi twijfelden Boermans en De Groot of ze het nu wel moesten doen, maar ze deden het toch niet. Geen financiële ondersteuning dus. Maar het leverde geen paniek op.

Het tweetal teert nu nog op een kleine ondersteuning en wat sponsoren en is er van overtuigd dat die A-status gewoon bij een van de volgende toernooien worden binnengehaald.

Over ruim twee maanden beginnen in Tokio de Olympische Spelen. Stefan Boermans en Yorick de Groot zullen daar vrijwel zeker niet bij zijn. Het evenement in Japan komt nog te vroeg. Eind juni is er nog een toernooi in Scheveningen waar ze een startbewijs kunnen veroveren, maar als dat lukt zal dat voor het team zijn dat het hoogst geklasseerd is op de wereldranglijst. Dat zullen dan Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde zijn.

Dat ze dan hun collega's naar de Olympische Spelen helpen vinden Boermans en De Groot alleen maar mooi. Misschien dat zij dan straks weer op weg worden geholpen richting Parijs, de stad waar in 2024 hun Spelen moeten plaatsvinden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie