Politiek

PvdA verdeeld: wél of niét met de VVD? 'Mark Rutte gedraagt zich als een zonnekoning'

EO
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA verdeeld: wél of niét met de VVD? 'Mark Rutte gedraagt zich als een zonnekoning'

Zaterdag vindt een ledenbijeenkomst plaats van de PvdA. Op de agenda staat onder meer de vraag of de partij weer met de VVD in een regering moet stappen. Veel sociaaldemocraten moeten er niet aan denken, en storen zich er bovendien aan dat het in de formatie nog nauwelijks over is gegaan of er wel inhoudelijke raakvlakken zijn tussen de PvdA en de VVD. "Mark Rutte houdt als een soort zonnekoning inhoudelijke gesprekken tegen", vindt de Haarlemse fractievoorzitter Maarten Wiedemeijer.

Maarten Wiedemeijer in Dit is de Dag, samen met Pieter Paul Slikker en Esther-Mirjam Sent

Wiedemeijer kondigde op sociale media een motie aan die partijleider Ploumen verbiedt om met de VVD van Mark Rutte te gaan regeren. De Haarlemmer heeft drie redenen, vertelt hij in Dit is de Dag: "De inhoudelijke verschillen zijn groot, de persoon Rutte zelf – de PvdA steunde een motie van wantrouwen tegen hem – en het derde is het proces: we zien dat er geen inhoudelijke gesprekken zijn geweest." Volgens Wiedemeijer komt dat vooral door Mark Rutte die als 'een soort zonnekoning' geen inhoudelijke gesprekken wil voeren. "We zitten te kijken naar een proces dat best wel triest is."

Kandidaat-partijvoorzitter Pieter Paul Slikker, fractievoorzitter voor PvdA Den Bosch is het oneens met Wiedemeijer. Samen met Europarlementariër Paul Tang schreef hij een brief om PvdA-leden te vragen het onderzoeken van kabinetsdeelname niet te blokkeren. "Het hoort een botsing van ideeën te zijn", vindt Slikker. "Als de PvdA niet meedoet, komt er een rechts kabinet, en dat is nóg slechter voor de partij." Onderhandelingen kunnen ook best mislukken, maar als je meer duidelijk maakt wat je wilt, kun je ook "met een opgeheven hoofd de oppositie in gaan."

Wiedemeijer denkt dat het er om zal spannen en denkt dat de kans dat zijn motie wordt aangenomen 50/50 zal zijn. Voormalig media-adviseur van de partij Julia Wouters denkt echter dat de mening van Slikker uiteindelijk meer steun zal krijgen dan die van Wiedemeijer. In de podcast De Spindoctors schat ze dat ongeveer 20 procent van de partij een motie zal steunen dat de PvdA niet moet regeren met Rutte. “We zijn toch een bestuurlijke partij, geen getuigenispartij”, betoogt ze.

Luisteren: De Spindoctors, met Julia Wouters over de PvdA

Verkering met GroenLinks

Een andere belangrijke vraag die zaterdag op tafel ligt is de voorgenomen samenwerking met GroenLinks tijdens deze formatie. Julia Wouters verwacht dat de PvdA-leden hier enthousiast over zijn. "Ze moeten even gerustgesteld worden dat de hele identiteit en het verleden niet bij het grofvuil wordt gezet. Die angst leeft heel erg."

Maarten Wiedemeijer denkt dit ook: samenwerking met GroenLinks is belangrijk, omdat "duurzaamheid en sociale aspecten" de belangrijkste uitdaging van deze tijd zijn. Maar: je moet wel de achterban raadplegen, vindt hij. Veel PvdA-leden voelen best wat voor een nauwere band met GroenLinks, maar niet als dat moet om Rutte te behagen, stelt Wiedemeijer: "Hij begon met ‘functie elders’ en nu is het ‘fusie elders’…"

Ster advertentie
Ster advertentie