Politiek
AVROTROS

Jortcast: 'We hebben geen crisis van de democratie, maar een crisis van de middenpartijen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast: 'We hebben geen crisis van de democratie, maar een crisis van de middenpartijen'

'Wie niet beter zou weten zou denken dat Nederland te kampen heeft met een diepgaande democratische crisis': de eerste zin die prof. dr. Tom van der Meer optekende in zijn boek Niet de kiezer is gek (2017). Een uitspraak die vandaag de dag weer actueel lijkt. Wat te doen tegen de chaos in Den Haag, doctor? In de nieuwe Jortcast een gesprek over remedies tegen de vastgelopen formatie.

Beluister de nieuwe Jortcast in je podcastapp of hieronder:

#368 - Doctor, een remedie voor de vastgelopen formatie alstublieft - De Jortcast

Volgens Van der Meer is een 'democratie in crisis' van alle tijden. "Er gaat geen decennium voorbij zonder dat er een crisis wordt uitgeroepen. De ene keer heeft het te maken met een institutionele overload van te veel eisen van burgers, de andere keer is de opkomst van het populisme een probleem en nu zitten we met de formatie."

'Crisis van de middenpartijen'

Een beetje afstand is nodig om in te zien dat Nederland één van de beste democratieën heeft, vertelt hij. "Maar, we komen er nu niet meer uit?", vraagt Jort. "We komen er juist wél uit, maar wat we de laatste tijd zien is dat de politieke partijen in het midden het steeds moeilijker krijgen."

En dat is volgens Van der Meer "in zekere zin een zelfgecreëerd probleem." "We hebben geen crisis van de democratie, maar een crisis van de middenpartijen." Hoe dat komt? Een cultuur van brede middencoalities en vaste regeerakkoorden. "Nu we steeds meer partijen en fragmentatie hebben, is dat veel moeilijker vol te houden", legt hij uit. "Als die partijen samenklonteren, dan wordt het zo'n amorfe klomp, een grauwe gehaktbal."

Wat moeten we dan doen om dit te doorbreken? Wat we volgens Van der Meer kunnen leren van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en oud-VVD'er Frits Bolkestein hoor je in de Jortcast (of kijk het gesprek hieronder terug).

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie