Politiek
BNNVARA

Waterschapsverkiezingen: belang van het waterpeil

foto: Zuid-Hollands landschapfoto: Zuid-Hollands landschap
  1. Nieuwschevron right
  2. Waterschapsverkiezingen: belang van het waterpeil

Woensdag 15 maart stemt Nederland voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Bij de waterschappen staan belangrijke kwesties met betrekking tot natuur en milieu op het spel. In de aanloop naar de verkiezingen behandelt Vroege Vogels daarom verschillende urgente thema’s die spelen bij de waterschappen.

Waterschapsverkiezingen: belang van het waterpeil

Als eerste gaan we op stap met Maarten Breedveld van het Zuid-Hollands landschap in de Zouweboezem. Een moerasgebied waar het waterpeil veel te laag is. Wat kunnen de Waterschappen daaraan veranderen?

Natuurparel Zouweboezem

Nabij Lexmond ligt een drassig gebied: de Zouweboezem. Dit gebied was jarenlang een belangrijk leefgebied voor echte moerasspecialisten als zwarte sterns, purperreigers en roerdompen. Nu het waterpeil steeds lager ligt wordt deze natuurparel echter steeds minder geschikt als moerashabitat.

De roerdomp, een plompe, extreem gecamoufleerde reigerachtige is hier zelfs helemaal verdwenen als broedvogel. De oplossing volgens Maarten Breedveld van het Zuid-Hollands landschap is het ophogen van het waterpeil én het peil meer later fluctueren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kwestie van nuances

De waterschappen hebben drie kerntaken; waterveiligheid, waterkwaliteit en waterpeil. Verantwoordelijke voor het waterpeil in de Zouweboezem is Waterschap Rivierenland. Het CDA en Water Natuurlijk, de twee grootste partijen van waterschap Rivierenland, verklaren allebei zich in te zetten voor een hoger waterpeil in de Zouweboezem.

Volgens Patricia de Cocq, lijsttrekker van Water Natuurlijk in het waterschap zijn de grootste verschillen tussen partijen welke belangen het zwaarst wegen. Water Natuurlijk verklaart daarbij zich extra in te zetten voor de belangen van de natuur.

Waterschappen gebrek aan daadkracht?

Breedveld merkt een goede toon vanuit de verschillende partijen, maar maakt zich zorgen over de handelingssnelheid: "Dit moeras snakt naar water." Moeten de partijen zich misschien meer uit gaan spreken? "We zijn in Nederland heel goed in het polderen en in het met elkaar praten over dingen, maar soms mag dat zeker wel wat daadkrachtiger", verklaart Esther Groenenberg, lijsttrekker van het CDA in het waterschap Rivierenland.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie