Politiek
EO

Segers: Raar dat D66 praten over voltooid leven taboe maakt

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Segers: Raar dat D66 praten over voltooid leven taboe maakt

ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers vindt het raar dat zijn D66-collega Sigrid Kaag zegt dat haar partij in een eventuele formatie niet meer wil praten over de voltooid leven-wet. Kaag wil van medisch-ethische kwesties zoals deze een 'vrije kwestie' maken, waar Kamerleden individueel over mogen beslissen. "Raar dat D66 het taboe verklaart", zei Segers in Dit is de Dag.

Segers denkt dat Kaag dit zegt omdat ze denkt dat er een Tweede Kamer een meerderheid is. De ChristenUnie-voorman vindt dat er "in ieder geval over gesproken moet worden. Het zijn hele gevoelige thema's, daar moet sowieso over gesproken worden." Hij sluit D66 niet bij voorhand uit voor coalitieonderhandelingen, maar hij vindt het "geen begaanbare weg" om de voltooid leven-wet uit te voeren, mocht de ChristenUnie in een nieuw kabinet komen. "Het is een heilloze wet", vindt hij.

Dit was vier jaar geleden ook de opstelling van de partij, stelt Segers. "D66 was voor een voltooid levenwet, en wij tegen. En toen zijn we toch gaan praten." De partijen werden het niet eens, maar er werd toch een uitweg gevonden: "door te gaan investeren in betere ouderenzorg, door eenzaamheid te bestrijden, het manifest 'Waardig Ouder Worden' in het regeerakkoord te krijgen", aldus Segers. "Het humane antwoord is niet een zelfmoordpil, maar betere zorg", vindt hij.

Meloen doorslikken

In de geschiedenis was 'regeren is halveren' een bekend adagium: als partijen in de coalitie hebben gezeten, krijgen ze vaak klappen bij de volgende verkiezingen. Bij de ChristenUnie lijkt dit vooralsnog niet het geval; in de meeste peilingen staat de partij op één zetel winst.

Volgens EenVandaag bleek bijna de gehele achterban (96 procent) tevreden over de inbreng van de partij. "Dat is, denk ik, omdat ik altijd eerlijk ben geweest over de compromissen die wij sluiten", aldus Segers. Eerder noemde hij het 'een meloen die hij moest doorslikken'.

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie