Politiek
EO

#k*tKaag: Vrouwen in de politiek krijgen veel haat te verduren

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. #k*tKaag: Vrouwen in de politiek krijgen veel haat te verduren

Politiek actieve vrouwen krijgen veel te maken met seksistische commentaren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht en De Groene Amsterdammer. Oud-spindoctor Julia Wouters is blij dat vrouwen durfden mee doen aan het onderzoek, zegt ze in de podcast De Spindoctors: "Als je seksisme aankaart, dan haal je nog meer agressie op de hals."

{podcast audio="944480" caption="De Spindoctors #5 - Hoe knap is de lijsttrekker? Over seksisme in de politiek" }

Voor het onderzoek werden 245 interviews gedaan en meer dan een miljoen tweets geanalyseerd. Veel vrouwelijke politici hadden aarzeling eraan mee te werken. Julia Wouters snapt dat wel: "Ze willen er allemaal voor waken om te zeuren, ze willen niet als slachtoffer optreden. Als je jezelf uit, krijg je reacties van: oh huilie huilie. Vrouwen krijgen impliciet mee: als je mee wil doen in de grote boze mannenwereld, moet je niet zeuren."

Recentelijk kreeg D66-lijsttrekker Sigrid Kaag veel haat over zich heen. Er werd zelfs een hashtag tegen haar gebruikt, hashtag kutkaag, die overigens ook weer veel steun opleverde.

Daar moet een piemel in

Ook mannelijke politici krijgen op sociale media bagger over zich heen, weet Wouters, maar dat gaat niet over hun sekse. "Ik vind het erger als er verkrachtingsfantasieën worden geuit", vindt de oud-PvdA-adviseur. "Dingen als 'daar moet een piemel in', of 'die moet eens goed genomen worden', daar worden vrouwen bang van."

Spindoctor Jack de Vries herkent het ook wel. "Sociale media hebben een hoop ellende gebracht", vindt hij. "Er is veel minder respect."

Gezinsman

Ook deze campagne toont aan dat we mannen en vrouwen niet gelijk behandelen, vindt de oud-PvdA-adviseur. Het feit dat CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra zichzelf neerzet als gezinsman die veel overlegt met zijn vrouw Liselot, laat dat bijvoorbeeld zien. "Stel dat Lilian Marijnissen zou zeggen: 'nou ik heb het er nog met mijn man over gehad en die vindt dit', dan zouden we haar volledig belachelijk maken. De goegemeente vindt een vrouw die het steeds over haar man heeft niet zelfstandig."

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie