Naar homepage
Politiek

Ook Statenleden Drenthe verlaten Forum voor Democratie
KRO-NCRV

foto: eigen fotofoto: eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook Statenleden Drenthe verlaten Forum voor Democratie

De fractieleider van de Drentse Provinciale Staten van de partij Forum voor Democratie, Thomas Blinde, heeft vanochtend besloten zijn partijlidmaatschap op te zeggen. Blinde verbergt zijn ergernis over het gedrag van partijleider Thierry Baudet niet bij Sven Kockelmann in het programma 1 op 1: "Je kunt wel goede boeken schrijven, maar leidinggeven is een ander ding."

Blinde heeft de knoop doorgehakt en steunt sinds vanochtend Thierry Baudet, de oprichter van FvD, niet meer. Met hem hebben nog drie andere Statenleden besloten de deur achter de partij dicht te trekken. "Wij hebben de intentie om de partij te verlaten." De twee overgebleven Statenleden zijn het inhoudelijk eens met de reden van het vertrek van hun fractiegenoten, maar willen de ontwikkelingen nog even aankijken, want "weg is weg". Daarmee is Drenthe de vierde provincie die de eigen partij de rug toekeert en volgen ze Flevoland, Gelderland en Overijssel. Zo eindigt de week van de politieke achtbaan bij Forum nadat deze week de oorverdovende bom barstte.

Jongerentak

Volgens Blinde ligt de bron van alle ellende bij de jongerenbeweging van de partij en hun homofobe en antisemitische app verkeer. Hij heeft er vaker melding van gemaakt bij het bestuur en vindt het onacceptabel dat er niet is opgetreden. "Je kunt één keer een foute grap maken. Oké. Bij de tweede keer heb ik al mijn twijfels. Maar een derde keer? Je bent ook een volwassen professionele organisatie." Daar hoort ook een zelfreinigend vermogen bij, concludeert de Drentse fractieleider. "We zitten niet meer in een bierkelder. Er moet gehandhaafd worden." Blinde bleef lang vertrouwen houden dat de rotte appels zouden worden aangepakt, maar dat is nooit gebeurd.

Fatsoenlijke mensen vertrekken

Nu de partij leegloopt maakt Thomas Blinde zich zorgen over de smeulende resten van de partij. "De fatsoenlijke, goede mensen vertrekken. Dan blijft er niet veel over." Er zijn ook veel mensen betrokken bij FvD die 'kneiterhard werken' maar niet op het podium staan. Die zijn volgens de fractieleider even belangrijk voor de partij als Thierry Baudet en juist die houden er mee op. "Dan blijft de puinhoop over", en daar kan Blinde wakker van liggen.

Wat zijn volgende stap zal zijn in de politieke arena, weet hij nog niet. Hij raadt zijn fractiegenoten aan goed met de collega's en de familie te praten hoe nu verder en de vraag te beantwoorden of ze wel in de politiek willen blijven. Of er een nieuwe partij zal worden opgericht door de ex-FvD'ers als Annabel Nanninga en Joost Eerdmans, is nog niet bekend.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie