Politiek
KRO-NCRV

Dijkhoff (VVD): Topman Air France-KLM 'toondoof' voor samenleving

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dijkhoff (VVD): Topman Air France-KLM 'toondoof' voor samenleving

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff noemt topman Air France-KLM Ben Smith 'toondoof' voor de samenleving, omdat hij toch vasthoudt aan zijn bonus van bijna 8 ton. "We hebben helaas niet genoeg aandelen om dat tegen te houden", zegt de liberale politiek leider.

Dijkhoff ziet echter geen consequenties voor het steunpakket voor de noodlijdende luchtvaartmaatschappij, "want dan zouden we alle goede mensen die bij KLM werken laten bloeden."

"Je hebt er vast allemaal recht op, maar het is niet verstandig als je weet dat je de komende jaren nog veel van de samenleving te verwachten hebt", vervolgt Dijkhoff zijn relaas over Ben Smith, die vasthoudt aan z'n langetermijnbonus. "Het bedrijf voelt in grote zin niet aan wat het betekent om steun te krijgen van de overheid."

De Nederlandse topman van KLM, Pieter Elbers, ziet wel af van zijn bonus. "Dat lijkt me verstandig", zegt Dijkhoff, die staatssteun voor de luchtvaartmaatschappij wil laten doorgaan, "anders heb je daar de goedwillende mensen mee, niet Ben Smith."

‘Vraag is niet of, maar hoe we Zuidelijke landen steunen’

Nederland staat bekend als fanatiek lid van de vrekkige vier van Europese landen die op de rem trappen als het gaat om miljardensteun aan Zuid-Europese landen. Volgens Dijkhoff is het helemaal niet de vraag 'of Nederland die landen helpt, maar hoe'. "Daar zijn we over aan het praten", legt de voorman van de grootste partij uit.

"Het is de lijn vanuit Nederland dat je elkaar inderdaad moet helpen. Het is in ons belang dat die economieën sterk blijven. Een deel is financiële steun, een ander deel hervormingen die doorgevoerd moeten worden." In juni is er een Europese top over het miljardenpakket.

EC wil Europese belasting

Bedrijven die een omzet hebben van meer dan 750 miljoen euro wereldwijd, moeten als het aan de Europese Commissie ligt een Europese belasting gaan betalen. Dat maakte Ursula Van der Leyen, voorzitter van die Commissie woensdag bekend. Het zou voor het eerst zijn dat Brussel een directe belasting heft.

Dijkhoff: "Ik ben geen voorstander van Europese belastingen, maar ik moet eerst nog maar eens de details zien van dit voorstel."

Ontslagboete van tafel

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over het tweede steunpakket aan Nederlandse ondernemers en bedrijven. De ontslagboete, die nu in de schijnwerpers van de discussie staat, gaat van tafel als het aan Dijkhoff ligt.

"Meer dan 90 procent van de bedrijven die een beroep doen op de NOW, hebben minder dan 20 werknemers. Iedereen kent elkaar, en dan moet je misschien met tranen in de ogen afscheid nemen van een werknemer. Als je tegen zo’n bedrijf zegt, 'je krijgt een boete', dan vallen er misschien twee ontslagen. Dat is de harde realiteit waar je mee moet werken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie