Politiek
EO

ChristenUnie: 'SGP stemt in Europa vaak tegen Green Deal, wij voor'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ChristenUnie: 'SGP stemt in Europa vaak tegen Green Deal, wij voor'

De ChristenUnie en SGP moeten de komende verkiezingen op eigen kracht een zetel halen in het Europees parlement, nu ze geen gedeelde lijst meer hebben. Onder meer de verschillen op het gebied van klimaat zijn te groot, zegt Europees lijsttrekker Anja Haga in het DIDD Verkiezingscafé: “Als we kijken naar zorg voor de schepping, merk ik dat bij de SGP de koopman toch vaker voor de dominee gaat.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op dit moment zijn de peilingen voor beide partijen spannend: het zal erom spannen of ze los van elkaar een zetel halen, terwijl ze samen juist wel verzekerd zouden zijn van één zetel. Twee jaar geleden besloten ze uit elkaar te gaan, op initiatief van de ChristenUnie.

Waarom ziet de ChristenUnie dit niet meer zitten? “Als we kijken naar zorg voor de schepping, merk ik dat bij de SGP de koopman toch vaker voor de dominee gaat. Zo stemmen zij vaak tegen de voorstellen in de Green Deal, ik stem voor. En als we kijken naar Europese samenwerking, hebben we die nodig om in vrijheid te kunnen leven. Terwijl SGP juist een rem op Europa wil.”

Haga wijst erop dat er nog steeds veel samenwerking plaatsvindt met de SGP: “Op het gebied van geloofsvrijheid trekken we samen op. Dat is de reden om juist wel christelijk te stemmen, zodat we allebei die zetel halen en de strijd kunnen voortzetten.”

Gesprek blijven voeren

Zou de CU wel weer een gesprek willen met de SGP over nieuwe samenwerking? “Voor nu gaat alle energie naar de campagne”, zegt de landelijke fractievoorzitter Mirjam Bikker. “Er zijn verschillen, en daar moet je het gesprek over blijven voeren. Dat doen we altijd met de SGP. In de Tweede Kamer zijn we met een reden verschillende partijen. Laten we nu eerst er in proberen te komen, en daarna verder kijken.”

Verschillende fracties

Ze hoopt dat beide partijen alsnog een zetel halen in het Europees Parlement. “Anders is de verkiezingsdag geen vrolijke dag voor mij. Het is zo dat we uit elkaar zijn gegaan, wat je daarin ziet is dat het niet gelukt is om samen bij één Europese familie (fractie, red.) te komen.”

Na de vorige Europese verkiezingen sloten ze zich al aan bij verschillende fracties. Zo trad de ChristenUnie toe bij de EVP-fractie, die bestaat uit christendemocratische en conservatieve partijen. De SGP bleef bij de ECR, die bestaat uit veel nationalistische en cultureel-conservatieve partijen. “Forum voor Democratie kwam daar toen ook binnen.”

Ster advertentie
Ster advertentie