Politiek
NOSNTR

Vertrouwen van Nederlanders in de politiek is 'totaal weg'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vertrouwen van Nederlanders in de politiek is 'totaal weg'

Het vertrouwen van Nederlanders in de politiek is het afgelopen jaar flink gedaald. Een meerderheid van zes op de tien Nederlanders heeft weinig of heel weinig vertrouwen in de landelijke politiek. Dat is een veel grotere groep dan vorig jaar, toen het ging om vier op de tien. Dat blijkt uit een enquête van Ipsos die in aanloop naar Prinsjesdag is uitgevoerd in opdracht van de NOS.

"Het rapportcijfer is een zware onvoldoende. Het kabinet krijgt een 4,9", zei Ipsos-onderzoeker Sjoerd van Heck in NOS Nieuws en Co. "Rond de verkiezingen was het nog een magere 6. Maar dat cijfer is sinds de formatie en het moeizame verloop daarvan gekelderd."

Optelsom

"Oorzaken zijn het moeizame verloop van de formatie, de toeslagenaffaire en het ontbreken van duidelijk beleid op thema's die mensen belangrijk vinden zoals woningmarkt, klimaat en zorg. Een optelsom van die factoren leidt ertoe dat het vertrouwen totaal weg is op dit moment", aldus Van Heck.

Bij Ipsos antwoordde 72 procent bevestigend op de vraag of de lange duur van de formatie slecht is voor hun vertrouwen in de politiek. Een vergelijkbaar percentage vindt dat Nederland zich gezien de problemen die er spelen geen maandenlange formatie kan veroorloven.

Aanpak coronacrisis

Vorig jaar vond twee derde nog dat Rutte de coronacrisis goed aanpakt, nu is dat minder dan de helft. Vier op de tien vinden dat Rutte het slecht of zeer slecht doet (vorig jaar was dat 21 procent). Bij De Jonge is het beeld vergelijkbaar. Vorig jaar was 59 procent van mening dat hij de crisis goed aanpakt, nu nog maar 47 procent.

Meer vertrouwen hebben Nederlanders in de economische vooruitzichten. Ongeveer 30 procent van de bevolking verwacht dat de economie aantrekt, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Tegelijkertijd blijft de coronacrisis impact houden op veel huishoudens, blijkt uit de enquête van Ipsos.

Ipsos

Ster advertentie
Ster advertentie