Politiek
AVROTROS

PvdA trekt steun voor CETA-verdrag in

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA trekt steun voor CETA-verdrag in

De PvdA steunt het CETA-handelsverdrag in de Tweede en Eerste Kamer niet. Eerder was de partij nog vóór dit handelsverdrag met Canada. Nu laat de partij in Radio EenVandaag weten dat het verdrag op dit moment als onvoldoende te beoordelen.

PvdA trekt steun handelsverdrag CETA in

Volgens Wiliam Moorlag van de PvdA moet het kabinet beter zijn best doen. "Wij vinden het belangrijk dat er voldoende waarborgen zijn voor werknemersrechten, milieurechten en dierenwelzijnsrechten en zoals het er nu bij ligt zijn deze niet voldoende."

Moorlag laat weten dat de PvdA in algemene lijn voor internationale handelsverdragen is, maar niet tegen elke prijs. "Dit moet geen race naar the bottom, maar naar de top zijn. Het kabinet zal dus beter zijn best moeten doen en een beter resultaat uit onderhandelen."

Ongemak bij de PvdA

Opmerkelijk is dat oud-minister van Buitenlandse Handel van de PvdA, Lilianne Ploumen, over het verdrag onderhandelde. En ook op de site van de PvdA valt nog altijd het oude standpunt te lezen. "Economische samenwerking zorgt voor banen en welvaart. Dat is voor de PvdA belangrijk: met werk krijgen mensen een kans en met welvaart kunnen mensen met weinig kansen geholpen worden. Daarom hebben we ingestemd met de voorlopige inwerkingtreding van CETA, het handelsverdrag met Canada", is te lezen op de website van de partij.

Volgens politiek commentator Joost Vullings hing de draai van de PvdA al een tijdje in de lucht. "Tijdens Rutte II was het minister Ploumen die dit uit onderhandelde. Maar sinds de PvdA in de oppositie zit zie je het ongemak over dit verdrag toenemen." Door de draai van de PvdA is er in de Eerste Kamer geen meerderheid meer voor het CETA-Verdrag.

GroenLinks met bijzondere gelegenheidscoalitie

Zondag maakte fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks, in het TV-programma Buitenhof, bekend met bijzondere gelegenheidscoalitie het vrijhandelsverdrag met Canada tegen te willen houden.

Melkveehouders en akkerbouwers en GroenLinks slaan de handen ineen, omdat het CETA-verdrag voor een oneerlijke concurrentie voor Nederlandse boeren zou zorgen.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie